Logisk quiz: bara de smartaste ser hur mycket vätska det finns i flaskan

av Titti Carlberg

20 Augusti 2023

Logisk quiz: bara de smartaste ser hur mycket vätska det finns i flaskan
Advertisement

Många människor begraver sig dagligen i nya utmaningar och de som föredras av de flesta är frågesporter som låter en testa och utmana sig själv. Dessa hinder är ett sätt att förstå hur pass smart man är. Faktum är att varje gång man klarar ett intelligenstest tycker man att man har ett överlägset mentalt sinne, och ens självkänsla ökar avsevärt.

Entusiaster ser dessa tester som ett prov för att förstå deras intellektuella gräns, i vissa fall kan man genom att engagera sig ofta i dessa tester också övervinna gränserna för sin kognitiva förmåga.

I det här fallet handlar det om en logisk quiz och för att lyckas lösa den är det nödvändigt att lära sig att tänka utanför ramarna. Utmana dig själv.

Advertisement
Logisk quiz: bara de smartaste ser hur mycket vätska det finns i flaskan - 1

På bilden finns det två flaskor innehållande vatten, den ena står och den andra är upp och nedvänd. Bredvid dem finns det siffror som anger mängden vatten som finns i båda, i den ena når vätskan 12 centimeter, medan i den andra 15. Man måste dessutom komma ihåg att höjden på båda flaskorna är 21 centimeter. Kan du räkna ut hur mycket vatten det finns i flaskan?

Vissa försöker lösa frågan mentalt, kanske för att de är bättre tränade för dessa tester. Andra bestämmer sig för att beväpna sig med papper och penna, överföra bilden till arket och försöka lista ut svaret genom ritningar eller matematiska beräkningar.

Du behöver inte ha bråttom, bara tänka efter noga. Att vilja lyckas lösa dessa tester snabbt leder ofta till att man misslyckas och ger fel svar.

Var inte orolig om du inte lyckades lista ut svaret, vi ger dig det nedan.

Advertisement
Logisk quiz: bara de smartaste ser hur mycket vätska det finns i flaskan - 2

Att lösa frågan kan tyckas omöjlig eftersom vi har väldigt lite information, vi vet inte hur mycket vatten den innehåller eller diametern på botten. Men trots att vi inte har dessa data kan lösningen fortfarande hittas, baserat på det faktum att i båda flaskorna har den tomma delen samma mängd luft.

För detta börjar vi med att beräkna höjden på den del där luften befinner sig i den andra flaskan, alltså subtrahera 
21 cm-15 cm=6 cm
.

Nu kan vi föreställa oss en helt cylindrisk flaska, som vi vet mäter 12 centimeter vatten och 6 centimeter luft. Härifrån kan vi beräkna den totala storleken genom att lägga till andelen av flaskan som innehåller vatten (12) och den som innehåller luft (6):
12+6=18.

Så om mängden vatten är 12 av 18 kommer vi att beräkna att vattnet upptar 2/3 av flaskan.

Lyckades du lösa uppgiften?

Advertisement