Om du kan vända den här triangeln nedåt genom att bara flytta 3 bollar är du en mästare på logik

av Titti Carlberg

16 Augusti 2023

Om du kan vända den här triangeln nedåt genom att bara flytta 3 bollar är du en mästare på logik
Advertisement

En test med logiskt tänkande kommer att sätta din intelligens på prov: online kan du hitta många sådana här spel, vilka vissa är särskilt utmanande. Denna är ett av de mest utmanande och även om det kan verka svårt, kommer varje försök att vara användbart för att klara nästa spel du försöker lösa. Roliga tidfördriv och lite gympa för sinnet och för att förfina logiska färdigheter: någon har dem mer utvecklade än andra, och hur har du det med dina? Du kan ta reda på det genom att försöka dig på utmaningen vi erbjuder här.

Advertisement
Curioctopus

Curioctopus

Titta på bilden: det finns en pyramid som består av tio bollar, arrangerade i fyra minskande plan, som bildar en triangel, vars ände pekar uppåt. Läs målet noggrant: utmaningen är att kunna vända figuren upp och ner, föra spetsen av triangeln nedåt, men för att göra det har du bara tre drag tillgängligt. Det betyder att du kan flytta bollarna tre gånger för att få det resultat som krävs.

Finns det något sätt att åstadkomma detta? Uppenbarligen ja, men för att hitta rätt procedur måste du använda alla dina förstånd, ditt intellekt och logiskt resonemang. För att göra det enklare kan du återskapa bilden på ett materialstöd, till exempel med kulor eller bollar gjorda av papper, lägga allt på ett bord eller en annan plan yta och göra konkreta försök. Om du å andra sidan inte behöver ta till någon hjälp, utan vill utföra proceduren mentalt och föreställa dig vad som händer när man flyttar en boll istället för en annan, och byta deras positioner.

Om du har hittat den teknik du tror är effektiv eller om du vill ta reda på hur man löser detta spel, kan du gå vidare till lösningen: innan du gör det, ge inte upp direkt, försök experimentera tills du hittar rätt svar!

Advertisement
pixabay

pixabay

Om du har kommit så här långt är det dags för oss att avslöja svaret och visa hur du kan vända upp och ner på triangeln genom att bara flytta på tre bollar. Den rätta proceduren är följande:

Flytta bollen som är i änden av spetsen till vänster på den invändiga raden, det vill säga tredje från botten.
Därefter flyttar du den första bollen som är placerad till vänster om basen till mitten av den nedre våningen, till den punkt som är spetsens motsatts.
Slutligen ta bollen som är till höger om basen och lägg den till höger på tredje raden från botten.

Vid denna tidpunkt kommer du att ha den inverterade triangeln med bara tre drag. Klarade du lösa den?

Advertisement