90% misslyckas: vilken siffra är det som slutför sekvensen?

av Titti Carlberg

09 Augusti 2023

90% misslyckas: vilken siffra är det som slutför sekvensen?
Advertisement

Många människor gillar att roa sig på internet och leta efter spel som stimulerar deras hjärna och nyfikenhet. Det finns tusen olika sätt att använda internet på som vi alltid har till vårt förfogande, men det är inte alltid vi använder det på ett bra sätt. Att lösa gåtor och huvudbryn är ett sätt för många att koppla av, fördriva tiden och för att utmana sina vänner.

Här är en utmaning du kan ta dig an: vilken siffra ska ersätta frågetecknet?

via eslvault.com

Advertisement
90% misslyckas: vilken siffra är det som slutför sekvensen? - 1

Det ser ut som siffrorna på en digital väckarklocka som bildar en till synes orelaterad sekvens. Faktum är att sekvensen inte följer en linje, siffrorna är inte ordnade vare sig i stigande eller fallande ordning, efter siffran 3 följer 5 som förstör ordningen på siffrorna. Det handlar heller inte om bara udda tal, det finns en 8 som, om matematik inte är en åsikt, är ett jämnt tal.

Så vad är svaret på denna märkliga fråga.

Advertisement
pixabay

pixabay

I många spel av den här typen måste man kunna tänka utanför ramarna. En ledtråd kan därför vara att tänka bortom det uppenbara, vilket man ofta är benägen att göra eller koncentrera sig på följden av siffrorna.

I det här fallet har dessa siffror egenskapen att vara siffror i en digital väckarklocka, och det är just på denna aspekt som det är tillrådligt att reflektera.

Du har säkert sett den här typen av siffror tidigare, på din digitala väckarklocka eller på någon elektronisk resultattavla. Det speciella med dessa siffror är att de är uppbyggda av upplysta enstaka "bitar" som, sammansatta på ett visst sätt, representerar de välkända arabiska siffrorna.

Om du ännu inte har listat ut svaret, ge dig själv lite mer tid, annars hittar du lösningen nedan.

pixabay

pixabay

Svaret finns just i konstruktionen av siffrorna, försök räkna ut hur många "bitar" som utgör 8:an. Räkna sedan hur många bitar som formar 7:an. Om du har en skarp syn har du förstått hur spelet fungerar.

Faktum är att siffrorna inte är annat än antalet "bitar" som siffran framför är bildat av. Därför är den saknade siffran 5.

I frågetecknets ställe kunde det bara bli siffran 5, vilket är antalet "bitar" som utgör siffran framför. Många förväntar sig inte att en siffra som redan finns i sekvensen kommer att vara den avgörande siffran, men i dessa sorters spel finns det inga regler. Vilket tal - eller vilka tal - som helst kan vara logiskt vettigt.

Från och med idag kommer du inte se på din digitala väckarklocka på samma sätt som du alltid har gjort: du kommer alltid räkna bitarna som utgör siffrorna och minnas denna roliga test.

Advertisement