Huvudbry: skapa en perfekt kvadrat genom att flytta en enda tändsticka

av Titti Carlberg

09 Augusti 2023

Huvudbry: skapa en perfekt kvadrat genom att flytta en enda tändsticka
Advertisement

De flesta människor tar sig an nya utmaningar dagligen, och det är framför allt många som gillar quiz. Detta beror på att många gillar att testa sig själva för att utvärdera sitt intellekt och förmågan att övervinna hinder. Entusiaster ser dessa spel som en utmaning mot sig själva och tiden.

I det här fallet är det inte en ekvation, utan en logisk test. Det enda som behövs för att komma fram till den korrekta lösningen är lite ansträngning och att lita på matematikens grunder. Du måste dock kunna tänka utanför ramarna.

Kan du, genom att flytta bara en tändsticka bilda en perfekt kvadrat? Prova att lösa detta test på bara 10 sekunder, testa dig själv.

Advertisement
Huvudbry: skapa en perfekt kvadrat genom att flytta en enda tändsticka - 1

På bilden ser vi tre tändstickor som bildar en triangel, kravet är att du ska flytta en av stickorna för att bilda en perfekt kvadrat. Även om det kan tyckas omöjligt, finns det en lösning, du behöver bara tänka noga.

Vissa försöker lösa dessa test mentalt och föreställer sig en massa olika rörelser i sina huvuden. Andra bestämmer sig för att beväpna sig med papper och penna för att lista ut rätt svar, de ritar av figuren och försöker komma fram till lösningen genom ritningen. Ha inte bråttom, försök bara fundera noga på hur du ska lösa detta. Att vilja lösa dessa tester så snabbt som möjligt leder bara till att man gör misstag.

Lyckades du lista ut den korrekta proceduren? Om du inte klarade det, oroa dig inte, vi avslöjar lösningen för dig nedan. Men analysera bilden noga, ta det lugnt, brådska leder bara till att du gör fel.

Advertisement
pixabay

pixabay

Knepet är att titta noga på bilden. Efter en stund måste du dock flytta bort blicken från figuren och inte fastna vid bilden, och börja fundera på hur du ska kunna övervinna hindret, du har 3 tändstickor som ska formas till en kvadrat. Det är nu du börjar närma dig svaret, du förstår att det inte går att bilda en kvadrat. Ditt sinne börjar fatta att lösningen inte är att bilda en fysisk kvadrat.

Lösningen är enkel när man väl har förstått den, flytta bara en tändsticka för att bilda en fyra eftersom fyra är kvadraten av två. Faktum är att i matematik definieras ett heltal som kan uttryckas som kvadraten på ett annat tal som en perfekt kvadrat: med en enkel förklaring, ett tal vars kvadratrot är ett heltal. Förstod du det där? 

Dessa spel gör inget annat än att hjälpa till att utveckla lateralt tänkande, det vill säga att hitta en lösning trots att det inte verkar finnas någon.

Kunde du svara rätt på frågan?

Advertisement