Utmaning i logiskt tänkande: hitta den tyngsta kulan med bara 2 försök

av Titti Carlberg

09 Augusti 2023

Utmaning i logiskt tänkande: hitta den tyngsta kulan med bara 2 försök
Advertisement

Detta testlogiskt tänkande är ett som kan dra in dig i en intrikat mental labyrint av möjligheter. Målet kan verka enkelt att nå: du har en våg med två tallrikar och 8 kulor som ser identiska ut. En av dem väger dock mer än de andra och du ska räkna ut vilken genom att använda vågen endast två gånger. Hur gör du för att lyckas? 

  

via suresolv.com

Advertisement

Delningsmetoden

Delningsmetoden

Curioctopus

Vågen i fråga visar inte den faktiska vikten av varje kula. Så du måste välja alternativa metoder för att komma fram till svaret. Den första metoden du kan välja är att dela upp kulorna i lika delar och placera på ena fatet och 4 på andra för att jämföra vikten av de två grupperna. Ett av de två faten kommer vid den tidpunkten att sjunka och avslöja gruppen som innehåller den tyngsta kulan.

Men vilken av de 4 väger mer än de andra? Vid det här laget kan du dela in grupperna ytterligare och bara lägga två kulor på vardera tallrik: genom att experimentera flera gånger och ta bort en kula i taget kommer du så småningom se vilken det är som väger mest. Detta kräver dock flera försök som överstiger de två som är kravet i detta test.

Detta tillvägagångssätt kan därför visa sig vara ineffektivt. Så, vilken är den rätta metoden? Ge dig själv lite mer tid att fundera innnan du fortsätter nedåt för att upptäcka lösningen.

Advertisement

Det enda möjliga tillvägagångssättet

Det enda möjliga tillvägagångssättet

pixabay

Nu är vi framme vid förklaringen av det enda möjliga tillvägagångssättet: för att identifiera kulan i fråga med bara två försök på vågen måste du dela upp kulorna i 3 grupper, och lämna två åt sidan. Väg nu de två grupperna, tallriken som sjunker är helt klart den med tyngsta kulan, vilket lämnar dig med två val:

  • Du kan gå vidare till det andra vägningsförsöket: för att förstå vilken av de 3 som är den du söker, lägg bara en kula på vardera tallrik och den tredje kulan lägger du åt sidan. Om faten visar en jämn vikt är det kulan som du lagt åt sidan som är den som väger mest, om istället en av tallrikarna sjunker, har du ändå svaret
  • Men om grupperna med 3 kulor är perfekt balanserade räcker det att väga de två kulorna du hade lagt åt sidan för att jämföra dem och se vilken av dem som väger mest.

Lyckades du lösa denna fråga på bara två försök? Om svaret är ja, grattis: du har en verkligen avundsvärd resonemangsförmåga! Om inte kommer detta lilla träningspass att vara användbart för dig när du ställs inför nästa logiska utmaning. 

Gillade du denna utmaning i logiskt tänkande?

Advertisement