Brain Challenge: hur kan man mäta exakt 4 liter vatten med en 3-liters och en 5-liters hink?

av Titti Carlberg

05 Augusti 2023

Brain Challenge: hur kan man mäta exakt 4 liter vatten med en 3-liters och en 5-liters hink?
Advertisement

Vissa logiska tester utmanar verkligen förmågan att resonera och hitta rätt lösning på en till synes omöjlig eller mycket komplicerad gåtaTalang är förvisso viktig för att kunna lösa mysteriet, men inte avgörande: med rätt träning blir de tester som du provar gradvis mindre svåra. Om du gillar att testa dina färdigheter och hitta frågesporter som kräver att du gör en viss mental ansträngning rolig, kan spelet vi erbjuder här kanske vara något för dig.
Låt oss se vad det är och vad det består av.

via eslvault.com

Advertisement

Du har två hinkar med olika kapacitet: hur mäter du 4 liter?

Du har två hinkar med olika kapacitet: hur mäter du 4 liter?

Curioctopus

Bilden visar två hinkar: den ena har en kapacitet på tre liter, medan den andra rymmer upp till fem. Vad är det du ska göra? 

Denna logiska test ställer dig inför en exakt fråga: att ha en potentiellt obegränsad tillgång av vatten, hur mäter man upp exakt 4 liter vatten i en 3- och en 5-liters hink?

Svaret kan till en början verka självklart. Om du inte är nybörjare vet du dock att dessa tester ofta inte är så enkla som de kan tyckas: den första hypotesen som man kommer att tänka på är förmodligen fel. Det är just vid denna tidpunkt som du kommer att behöva använda alla dina logiska färdigheter, men också - varför inte? - din kreativitet och fantasi! 
Försök att föreställa dig att du har de två hinkarna framför dig, hur skulle du bete dig? Du skulle förmodligen göra flera försök, tills du finner den rätta proceduren.

När du är redo att upptäcka lösningen, scrolla ner för att fortsätta läsa.

Advertisement

Här får du lösningen: den korrekta proceduren är denna

Här får du lösningen: den korrekta proceduren är denna

pixabay

För att upptäcka den korrekta proceduren och få reda på om du har gissat rätt, här är förklaringen på testet: 
för att få exakt 4 liter med två hinkar av olika storlekar, fortsätt enligt följande: fyll 5-liters hinken och använd den för att fylla den mindre på 3 liter. Töm därefter 3-liters hinken och häll i det återstående vattnet som finns i 5-liters hinken, vilket är 2 liter.

Fyll på nytt 5-liters hinken och häll över vatten upp till kanten i 3-litershinken. För att fylla den räcker det med bara en liter: som ett resultat blir det exakt 4 liter kvar i 5-liters hinken!

Lyckades du lösa testet på det korrekta sättet? Hittade du någon alternativ procedur mot den vi föreslog?

 

Advertisement