Matematisk gåta: om du lyckas gissa vilken den mystiska siffran är inom 30 sekunder är du ett geni

av Titti Carlberg

07 Augusti 2023

Matematisk gåta: om du lyckas gissa vilken den mystiska siffran är inom 30 sekunder är du ett geni
Advertisement

Det är inte alla som gillar matematik, men dessa sorters tester är väldigt populära på webben. Dessa gåtor som är baserade på logik kräver en viss samhörighet med tal och ekvationer. Men även mindre erfarna webbanvändare kan prova på liknande spel där de ska hitta den rätta lösningen. 

I det här specifika fallet ska du kunna ersätta frågetecknet med en exakt siffra. Är du redo att prova? Det finns bara en regel, du måste klara det på en halv minut!

Advertisement
Curioctopus

Curioctopus

I detta matematiska test som vi erbjuder dig är vissa siffror ordnade som en klocka: med början uppifrån och moturs ser vi en 4:a, en 3:a, en 2:a, en 5:a, ett tal på 20, ett på 15 och ett på 10. På det sista steget sitter det ett frågetecken som representerar siffran eller talet som du ska gissa vilket det är.

Vad behöver du göra för att lyckas inom den angivna tiden?

Försök först att utvärdera om dessa siffror har något gemensamt med varandra eller om de, åtminstone uppenbart, är bortkopplade från varandra. Men dessa tal borde höra ihop på något sätt, men hur?

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Ett försök är att tänka på olika räknesätt, som addition, multiplikation, subtraktion och division: är något av dessa tal resultatet av en interaktion mellan två andra? Du kan experimentera med olika tillvägagångssätt från ett enda tal och utvärdera dess position, varför är det på just den positionen? Mer, genom att titta på siffrorna och talen från olika vinklar kan du fundera över vilket annat tal det kan vara förknippat med.

Kort sagt, allt du behöver göra är att omsätta dina logiska färdigheter i praktiken och vara snabb: du har bara 30 sekunder på dig att hitta det rätta svaret. Tidsgränsen är dock inte obligatorisk: när tiden är ute kan du tillåta dig själv all tid du behöver för att komma fram till svaret. Men om du är nyfiken på att upptäcka lösningen och på vad det är för mystisk siffra som döljer sig bakom frågetecknet är det bara att scrolla ner.

Curioctopus

Curioctopus

Svaret finns just där: istället för frågetecknet ser vi nu talet 25
Om ditt svar är rätt vet du redan varför. Om inte får du förklaringen på uträkningen och förhållandet mellan talen i denna test.

  • 4x5=20
  • 3x5=15
  • 2x5=10
  • 5x5=25

Symbolen i mitten, en sorts asterisk, antyder operationens karaktär, nämligen multiplikation. Varje tal, med början uppifrån och ner på  vänster sida multipliceras med 5, och resultaten rapporteras nedifrån och upp på höger sida.

Om du lyckades lösa detta huvudbry inom loppet av 30 sekunder, grattis: du kan kalla dig själv ett riktigt geni!

Advertisement