16 fotografier som skildrar skönheten i Finland, världens 'lyckligaste land'

av Titti Carlberg

09 April 2023

16 fotografier som skildrar skönheten i Finland, världens 'lyckligaste land'
Advertisement

Finland är för de flesta känt som jultomtens hemland, bastu och norrsken, men även som Lyckans Land, tack vare dess erövring av förstaplatsen i rankningen över världens lyckligaste länder sex år i rad. Just tack vare detta företräde kan vi förstå hur detta land är mycket mer än det och det finns många kuriosa som detta land döljer för oss.

Finland är i själva verket det land som är mest uppmärksamt för välbefinnande och social jämlikhet och dess befolkning har en djup koppling till naturen, samtidigt som de alltid befinner sig i teknikens framkant. 

Visste du till exempel att detta land är rikt på sjöar och öar? Och att det inte är ett skandinaviskt land? För att inte tala om dess otaliga folktraditioner och seder som gör den finska livsstilen avundsvärt unik.

Låt oss se 16 fotografier.

Advertisement

1. En låda som säng

1. En låda som säng

Kelakanava/YouTube

Uppmärksamhet på välbefinnande och jämlikhet börjar redan från födseln i detta land, där staten ger alla föräldrar som väntar barn eller en adoption en låda full med användbara föremål för det ofödda barnet: underkläder, overaller och mössor för barnets första år, men även blöjor och toalettartiklar, allt i en låda som kan förvandlas till en säng vid behov.

För det är viktigt att alla har samma möjligheter från det att de föds till världen.

Advertisement

2. Ägg av is

2. Ägg av is

jess_zacker/Instagram

I norra Finland händer det ofta att vattnet och blåsten bildar ovanliga isägg på stränderna, ett spektakel man absolut inte får missa.

3. Trafikskyltar

3. Trafikskyltar

Etelä-Savo/Reddit

På tal om integration med naturen, vägmärkena uppmärksammar djurens välbefinnande och signalerar deras möjliga närvaro.

4. Husdjur

4. Husdjur

koiraparkki/Instagram

Även husdjurens välbefinnande är viktigt för finländarna, så pass att det finns otaliga daghem för hundar och på sommaren finns det semesterbostäder som erbjuder en meny för hundar och öppna utrymmen där de lurviga vännerna kan svalka sig.

5. Tunnelbana

5. Tunnelbana

Jormakalevi Finland/Reddit

För att åka tunnelbana i Finland är det inte nödvändigt att gå igenom en spärr, man litar på resenärernas sunda förnuft, de köper, utan att tveka, en biljett. Böterna för att resa utan biljett ligger på 80 euro.

Advertisement

6. Hobbyhorsing

6. Hobbyhorsing

planet.stables/Instagram

Bland de många underliga traditioner i Finland finns hobbyhorsing, det vill säga lopp med käpphästar. En tradition som involverar hinderbana, koreografi och dressyr utan en häst. Ovanligt, eller hur?

7. Bokbussen

7. Bokbussen

MLT Bussikuvat/Facebook

I huvudstaden Helsingfors är det lätt att möta flashiga bussar, riktiga mobila bibliotek. På morgonen, från måndag till fredag, erbjuder dessa bussar sin service till barn i skolan och förskolan, medan de på eftermiddagen når de bostadsområden som ligger långt från de medborgerliga biblioteken.

Advertisement

8. Stadsträdgårdar

8. Stadsträdgårdar

katjasaarimaki/Instagram

Valet av en hållbar livsstil är alltmer utbrett i Finland och idag hyr stadens invånare ofta innergårdar bredvid sina bostäder eller stadsträdgårdar belägna i specifika områden i bebodda centra för att odla grönsaker.

9. Wifecarrying

9. Wifecarrying

wifecarrying/Instagram

På tal om ovanliga sporter, efter hobbyhorsing presenterar vi dig för wifecarrying, det märkliga finska mästerskapet där män utmanar varandra på en hinderbana bärandes sin partner på axlarna. Sporten, som på finska heter Eukonkanto, är så pass populärt att den förtjänar ett eget världsmästerskap!

Advertisement

10. Floder av kaffe

10. Floder av kaffe

starrrdust_vintage/Instagram

Inte bara de lyckligaste utan också stora kaffedrickare. En finländare konsumerar i genomsnitt 12 kg kaffe per år: ett riktigt rekord!

11. Bastu

11. Bastu

aitosauna/Instagram

Att bada bastu är en riktig ritual i Finland och det uppskattas att minst 90% av befolkningen bastar åtminstone en gång i veckan. På julaftonkvällen bastar hela familjen innan jultomten kommer, förlovade par strax innnan bröllopet och gravida kvinnor bastar strax innan förlossningen som en renande ritual. En väl rotad tradition.

Advertisement

12. Is konst

12. Is konst

drone_from_finland

På vintern är det lätt att man stöter på frusna sjöar där spektakulära teckningar har ritats på isen av informationsteknikspecialisten Janne Pyykkö och hans vänner.

13. Påskägg

13. Påskägg

kasillary/Instagram

Traditionellt är påskäggen i Finland lika stora som hönor eftersom de är täckta av riktigt äggskal.

Advertisement

14. Skridskoåkning

14. Skridskoåkning

kuls_luistelu/Instagram

skolan blir gymnastiktimmen ofta ersatt av skridskoåkning eller skidåkning.

15. Norrskenet

15. Norrskenet

Top_statement93/Reddit

I Finland är norrskenet synligt 200 dagarom året: i Lappland norr om Polcirkeln är det möjligt att beundra det från augusti till april.

Advertisement

16. Jultomten

16. Jultomten

rescuedogkiki/Instagram

Vi kunde inte avsluta denna artikel utan att nämna jultomten, den snälla och generösa mannen, som på finska kallas Joulupukki, och som ursprungligen kommer från Korvanturi, ett fjäll nära ryska gränsen, men har otaliga kontor i de olika städerna i landet.

Har du packat resväskan. Vi har bokat flygbiljetten: en enkelriktad, tack!

Advertisement