Att bli arg en halvtimme om dagen är bra för hjärnans hälsa: det säger vetenskapen

av Titti Carlberg

10 Oktober 2023

Att bli arg en halvtimme om dagen är bra för hjärnans hälsa: det säger vetenskapen
Advertisement

Ilska har alltid upplevts av människan som en negativ känsla, från vilken det är nödvändigt att behärska sig från så gott det går. Vi försöker alltid undvika att både uppleva den på egen hand och utstå andras. Men kan vi verkligen vara säkra på att ilska i sig bara är en negativ känsla? Faktum är att om du hanterar och styr väl kan även ilska vara användbar och vi är säkra på att du kan hitta ett exempel i ditt liv. Hur många gånger har du städat ditt hem uppifrån och ned för att avreagera dig när din partner har gjort dig arg? Eller hur många mål har du uppnått efter att ha misslyckats och blivit arg över det?

Ilska kan därför också ha positiva implikationer och vetenskapen avslöjar nu för oss att dessa fördelar också återspeglas i vårt sinne
Låt oss ta reda på hur.

Advertisement

Fördelarna med ilska som du inte förväntade dig.

Fördelarna med ilska som du inte förväntade dig.

Pexels

En nyligen genomförd studie från Autonomous University of Mexico (UNAM)avslöjade att det att bli arg i upp till 30 minuter om dagen kan ge viktiga fördelar för vår hjärna. Dessa fördelar beror på produktionen av viktiga hormoner i vårt nervsystem, som bestämmer "attackera eller fly"-reaktionen. 

"Ilska är en reaktion som centrala nervsystemet måste uppvisa för att möta eller undvika någon typ av obehag och göra nytta. Faktum är att om det görs på rätt sätt gör det oss konkurrenskraftiga, och det är därför det är fördelaktigt", förklarar professor Eduardo Calixto Gonzalez, akademiker vid psokologiska fakulteten vid UNAM och författare till forskningen.

Ilska frisätter två hormoner i hjärnan: noradrenalin, ansvarig för ett ökat blodtryck och hjärtfrekvens, och dopamin, ett hormon som förknippas med belöning och njutning. Samtidigt sänks serotonin- och vasopressinnivåerna. Dessa biokemiska förändringar är omedelbara och leder till en ökning av minne och koncentration.

Advertisement

Se upp så du inte överdriver

Men det är inte allt. Enligt professor Calixto: "samtidigt blir vi mindre lättlurade och vi ägnar mer uppmärksamhet åt vissa föremål som vi inte skulle lägga märke till under normala omständigheter". Ilskan är därför välkommen, eftersom den gör oss mer konkurrenskraftiga och mer uppmärksamma. Men var noga med att inte överdriva.

Faktum är att efter 40 minuter kommer kortisol in i bilden, med alla de resulterade symptomen på obehag. Av denna anledning är ilska självbegränsande och tenderar att minska naturligt efter 30-40 minuter.

"De som förblir arga en längre tid reciterar eller har en inlärningsprocess där det är till hjälp för dem att vara arga för att få som de vill" avslutar professor Calixto.

Alternativ till ilska

Alternativ till ilska

freepik

Studien har en vanvördig och satirisk ton som kanste tar lite sikte på den moderna människans livsstil, där det verkar som att ilska är omöjligt att undvika. Men att generera en negativ reaktion i kroppen för att försöka få fördelar är inte direkt meningsfullt. Man kan lika gärna hitta andra alternativ som inte har några biverkningar: specifikt finns dessa alternativ till ilska som har samma effekt att stimulera produktionen av dopamin och noradrenalin:

  • Fysisk träning: sportaktivitet eller träning ökar koncentrationen av noradrenalin, eftersom kroppen uppfattar det som stressiga situationer. 
  • Lyssna på musik: att höja volymen på en låt får oss att må bra och stimulerar produktionen av dopamin i kroppen.
  • Meditation eller bön: dessa metoder har visat sig bibehålla goda nivåer av dopamin.
  • Shopping: en shoppingupplevelse, ännu bättre i gott sällskap, ökar koncentrationen av dopamin.

Därför har man sett att ilska också kan ha gynnsamma effekter på kroppen, så länge den ryms i tid och intensitet. Bli gärna arg, men var försiktig så du inte är det för länge! Men om du verkligen vill göra något som är bra för dig själv, bli inte arg överhuvudtaget, eller försök åtminstone att låta bli - och ägna dig åt trevligare aktiviteter.

Source:

 

 
Advertisement