18 säregna och extravaganta byggnader som du gärna vill se på nära håll

av Titti Carlberg

08 Oktober 2022

18 säregna och extravaganta byggnader som du gärna vill se på nära håll
Advertisement

Att resa runt i världen gör att du kan upptäcka nya kulturer, men framförallt ger det dig möjligheten att häpna inför storslagna skapelser. I varje stad finns det platser, byggnader och seder som förtjänar att bli sedda och kända. Arkitekter arbetar framför allt väldigt ofta med att ta fram det unika i landskapet och det gör det genom att ge liv åt strukturer som får en att spärra upp ögonen av häpnad.

Twitter-användare har bestämt sig för att samla in bilder på de vackraste och mest speciella byggnader som finns utspridda runt om i världen och dela dem på sidan UniqueBuilding5. Nedan följer 18 bilder som får dig att ta din ryggsäck och resa iväg, för att titta närmare på dessa strukturer.

via UniqueBuilding5/Twitter

Advertisement

1. Grasshopper Café

I Sydkorea, på järnvägsstationen Gujeol-ri plattform,finns det en imponerande struktur gjord av gröna tågvagnar. Det ser precis ut som en jättegräshoppa.

Advertisement

2. Amsterdam

I Holland, närmare bestämt i Amsterdam, reser sig denna byggnad som ser ut att delas i två delar av himlen. Den mest intressanta aspekten gäller närvaron av delar av hus som sticker ut utanför strukturen.

3. Trädet

I Turkiet finns det en balkong som bokstavligen delas av ett träd, föreningen mellan människan och naturen. Det är nästan som att se Ulysses bädd på ett olivträd.

4. Vertikal trädgård

I Madrid finns det en vertikal trädgård. Byggnadens fasad är helt täckt av vegetation. En underbar scen.

King Alfred's Tower

I England reser sig King Alfred's torn. En imponerande byggnad som ser ner på skogen som omger det, men framför allt verkar det sväva i tomma intet.

Advertisement

6. Museet för samtida konst

I Niterói, Brasilien byggdes Museum of Contemporary Art av arkitekten Oscar Niemeyer 1991. Strukturen ser ut att representera ett UFO. Sidofönster låter dig dock njuta av den fantastiska utsikten.

7. Fiskeridepartementet

I Indien, i Hyderabad, skapades denna fiskeriavdelning och för att hålla sig till temat byggdes det i formen av en fisk

Advertisement

8. Newark

I Ohio ville de släppa fantasin fri och skapade en flätad korgformad byggnad, den typiska för picknick.

9. Dragkedja

Milano finns det en byggnad som ser ut att ha en fasad som håller på att rasa eftersom dess dragkedja är öppen.

Advertisement

10. Shenzhen

Flygplatsen i staden Shenzhen, Kina, ser precis ut som en rymdstation. En central struktur från vilken de olika korridorerna som leder till de olika portarna förgrenar sig.

11. Djungel

I hjärtat av Turin har det skapats en riktig djungel. Mellan byggnaderna har det planterats cirka 150 träd, Att bo där skulle vara väldigt suggestivt.

Advertisement

12. Låda

Varje våning i den här byggnaden är en låda. I Colombia finns det en byggnad som repretenterar en byrå. Det lustiga är att det är en möbelaffär.

13. Illusion

Väggarna på detta hus i Tyskland är raka, den extravaganta effekten är ritad. Det är bara en optisk ilussion.

Advertisement

14. Den dansande byggnaden

I Prag, Tjeckien, inte långt från flodstranden Moldau står Danspalatset, en struktur som verkar röra sig och krypa ihop.

15. Sköldpadda

Gobiöknen finns en mycket speciell struktur, det är Turtle Café, en byggnad som har formen av en sköldpadda. Att äta där är en riktig upplevelse.

Advertisement

16. Båten

En verkligt extravagant byggnad kan ses bland byggnaderna i Hong Kong. Faktum är att man kan råka stöta på detta alldeles speciella båtformade köpcenter.

17. Svamp

Arkitekten måste vara en passionerad expert på svamp eftersom han bestämde sig för att skapa denna byggnad.

18. Den upp och nedvända pyramiden

I Spanien har någon bestämt sig för att bygga en omvänd pyramid, något annorlundare än originalet, men definitivt suggestivt.

Vilken av dessa byggnader skulle du vilja besöka?

Advertisement