Flodbädden avslöjar dinosauriespår från 113 miljoner år sedan

av Titti Carlberg

26 Augusti 2022

Flodbädden avslöjar dinosauriespår från 113 miljoner år sedan
Advertisement

Floder döljer ofta underbara arkeologiska fynd från en förlorad värld, och spår av tidigare civilisationer. Alla dessa dolda element kan dock plötsligt dyka upp igen och återvända till solljuset, som det som hände vid Paluxy River där flod botten avslöjar spår av dinosaurier.

Paluxy River, en biflod till Brazos, är en av de viktigaste reservoarerna i Texas. Denna flod, liksom resten av världen, har för höga temperaturer och genomgår en kraftig minskning av sitt flöde som rinner längs området Glen Rose. Med positiva aspekter dock, eftersom detta har gjort det möjligt att upptäck spår av dinosaurier präglade för cirka 113 år sedan.

via Newsweek

Advertisement

Dinosaurier är varelser som är enormt fascinerande, så mycket att nyheten om upptäckten omedelbart hetsade upp forskarsamhället. Analyserna avslöjade att detta mestadels är spår av en acrocantosaurus (dess vetenskapliga namn är Acrocanthhosaurus), en köttätare vars höjd skulle ha varit cirka 11 meter och vikten runt 6 ton.

Dinosaur Valley state Park (en tematisk arkeologisk plats), säger att platsen där dessa fynd inträffade har alltid ansetts vara en av de mest populära förhistoriska vägarna av dinosaurier, så mycket att det inte är de första spåren som har upptäckts där. Faktum är att för över ett sekel sedan (1909) upptäcktes spår vid flodens strand, men ingen förväntade sig att Paluxys botten kunde bevara flera spår av dessa majestätiska varelser.

Stephanie Salinas Garcia, talesman för parken, säger att dessa spår är fulla av sediment vilket hjälper till att bevara och skyddar dem från inverkan av atmosfäriska ämnen. Tyvärr är det inte känt hur länge de kommer att synas. Om en kort tid kommer floden att fyllas med vatten igen och dölja spåren på nytt.

Advertisement

Den arkeologiska parken slösade ingen tid utan delade bilder på fyndet så fort de hade upptäckt det, de publicerad fotografier och videos av upptäckten på sin Facebook-sida

En sensationell upptäckt som skulle kunna ge ny fart hos den vetenskapliga forskningen.

Advertisement