Hon har svår klåda och röda prickar på sin mage under graviditeten: hon visar sig vara allergisk mot sitt barn

av Titti Carlberg

21 Augusti 2022

Hon har svår klåda och röda prickar på sin mage under graviditeten: hon visar sig vara allergisk mot sitt barn
Advertisement

Graviditeten är utan tvekan en av de mest intensiva och lyckliga tiderna i en kvinnas liv, även om de nio månaderna inte är undantagna från en viss oro: tanken på förlossningen, tanken på att något kan gå fel, illamående och olika åkommor kan avsevärt störa denna upplevelse, där dock kärleken vinner över allt det andra.

Detta åtminstone i de mest lyckosamma fallen: några blivande mammor har dock fått möta mer komplicerade tillstånd, som den här trettioåriga brittiska kvinnan vi ska berätta om.

via Daily Mail

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Fiona Hooker var inne på sin sjunde månad av graviditeten när hon insåg att något var fel. Vid den trettioförsta veckan hade hon ännu inte upplevt något särskilt obehag och hon var säker på att hon skulle fullfölja hela graviditetsperioden utan några problem. Men istället vaknade den 32-åriga kvinnan, redan mamma till ett barn, upp en morgon med en fruktansvärd klåda på magen. När hon kontrollerade sin hud såg hon svullna röda prickar på den. Till en början blev hon inte alltför orolig, men när hon märkte att klådan blev mer ihållande började hon bli orolig och kontaktade en hudläkare

Läkaren lugnade henne dock och förklarade att det var ganska vanligt att kroppen får konstiga reaktioner mot slutet av graviditeten. Fiona blev dock allt sämre och utan att helt lita på hudläkarens ord bestämde hon sig, månaden efter,  för att åka till akuten. Även denna gång sa läkaren till henne att orsaken till dessa utslag berodde på slutet av graviditeten och stressen som det orsakade, hon fick utskrivet kortikosteroider som dock inte hjälpte.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Trots detta föddes Barney några veckor senare utan några som helst komplikationer. Barnet var vid utmärkt hälsa, till skillnad från Hooker, som inte kunde njuta fullt ut av moderskapet på grund av de allt allvarligare röda prickarna: med tiden blev de faktiskt riktiga blåsor

Läkarna utsatte henne sedan för några tester igen och resultatet var oroande: Fiona visade sig ha Pemfigoid gestationis, det vill säga hon är allergisk mot sin egen son. Det är en sällsynt autoimmun sjukdom, som drabbar en av 20.000-50.000 gravida kvinnor och orsakas av en gen i barnets DNA, vilket utlöser en allergisk reaktion och får moderns immunsystem att attackera epidermis.

Ingen av läkarna insåg detta förrän det eskalerade. Har du någonsin hört talas om denna sjukdom?

Advertisement