Vad händer med vår hjärna när hjärtat slutar slå? En studie avslöjar det för oss

av Titti Carlberg

18 Augusti 2022

Vad händer med vår hjärna när hjärtat slutar slå? En studie avslöjar det för oss
Advertisement

Vad händer när vårt hjärta slutar slå? En fråga med tusen hypoteser och inga säkra svar, åtminstone fram till denna forskning. Vi vill alla veta vad som väntar oss när vår kropp stängs av, men ingen kan berätta vad vi har att vänta oss när vi dör. 

Men nu kan vetenskapen äntligen ge oss en idé tack vare en slumpmässig upptäckt: läkare har registrerat hjärnaktiviteter hos en patient under och efter övervakning av hjärtfunktioner, och upptäckt en helt ny och överraskade information.

via The Mirror

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Allt började med sjukhusvistelsen av en 87-årig man på ett sjukhus i Estland efter ett fall. Episoden utlöste ett anfall hos patienten, så Dr. Raul Vicente från University of Tartu och hans team övervakade anfallen med hjälp av kontinuerlig elektroencefalografi. Under EEG fick mannen dock hjärtstopp och avled. Händelsen gjorde det möjligt för specialisterna att registrera, för första gången i medicinens historia, aktiviteten i den mänskliga hjärnan när kroppen stängs av.

Vi hör ofta berättelser från vittnesmål som har sett sina liv i flashback när de har varit nära döden. Dessa vittnesmål har dock aldrig bevisats verkliga, och har endast förvirrat neurovetare. År 2017 påpekade en av de psykologiska studierna att de som hade upplevt dessa ögonblick inte såg minnena i kronologisk ordning, utan slumpmässigt.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Denna studie, å andra sidan, studerade de neurologiska orsakerna till fenomenet och förklarade att den mänskliga hjärnan kan förbli aktiv och fungera även när hjärtat har slutat slå.

Studien utfördes av Dr. Ajmal Zemmar, neurokirurg vid University of Lousville: "Vi mätte 900 sekunders hjärnaktivitet vid tidpunkten för övergången och etablerade ett specifikt fokus för att undersöka vad som händer under de 30 sekunder före och efter hjärtat slutade slå." förklarar han. "I den situationen såg vi förändringar i ett specifikt band av neurala svängningar, de så kallade gammaaoscillationerna, men även i andra som delta-, theta-, alfa- och betaoscillationer."

Hjärnvågorna i fråga är desamma som finns i en aktiv hjärna, medan svängningarna förekommer i djupt tillstånd av koncentration, som minnen, drömmar, informationsbehandling och meditation. 

 

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

"Genom genereringen av svängningar involverade i minneshämtning kan hjärnan reproducera ett sista minne av viktiga livshändelser precis innan vår kropp lämnar oss, liknande de som rapporterats i upplevelserna som berättats av många människor." förklarar Zemmar, och avslutar med ett viktigt övervägande: "Denna upptäckt utmanar vår förståelse av exakt när tar livet egentligen slut och som ett resultat uppstår grundläggande frågor angående export av organ för donation."

Denna studie är den första som mäter hjärnaktiviteten hos människor under dödsögonblicket, men variationerna i gammasvängningarna har tidigare upptäckts hos råttor.

Zemmar och hans kollegor hoppas att denna oöverträffade forskning kommer att ge upphov till ytterligare studier och insikter: "Även om våra nära och kära blundar och är redo att lämna oss, kan deras hjärnor se några av de bästa ögonblicken de har upplevt i sina liv."

En fantastisk upptäckt, eller hur?

Advertisement