Japan: jätteroboten "Gundam" reparerar kraftledningar för järnvägar

av Titti Carlberg

06 Maj 2022

Japan: jätteroboten "Gundam" reparerar kraftledningar för järnvägar
Advertisement

I vilken utsträckning kan dagens teknik sträcka sig? Om vi talar om Japan, så är svaret nästan självklart: tills uppfinningar på ett eller annat sätt fortsätter att förvåna oss. I den stigande solens land är det inte "konstigt" att prata om robotar, framförallt inte om jättemaskinen som styrs av den mänskliga handen. Låt oss inse det: det finns miljöer som omedelbart får oss att tänka på filmer och animerade serier "made in Japan", men som ibland även kan komma till liv i verkligheten.

Detta framgår av den särskilda "arbetaren" som jobbar med att reparera och återuppbygga de japanska järnvägarna. Vad pratar vi om? Naturligtvis om en robot, men inte om en som vilken som helst. Denna enorma Gundamliknande maskin har "anställts" av  West Japan Rail Company, ett företag som har hand om järnvägen, för att utföra en ganska svår uppgift: att utföra reparationer av kraftledningar på flera svåråtkomliga platser.

Är du redo att upptäcka närmare hur den fungerar?

via JR West

Advertisement
JR West

JR West

En gigantisk robot som reparerar elkablar: en scen som omedelbart får oss att tänka på Japan. Och det är inte science fiction, utan ren verklighet. Genom en sofistikerad konfiguration baserad på virtuell verklighet, är det en människa som styr den och kommenderar den för att göra det som ska utföras.

Advertisement
JR West

JR West

Dess "kropp" är monterad på den mekaniska armen på en kranbil, och den kan nå en höjd på 10 meter. Därifrån kan den montera och flytta delar, och dessutom ersätta kablar som sitter på ställen som är svåråtkomliga.

JR West - Mynavi

JR West - Mynavi

Innovationen av denna märkliga lösning ligger just i att kunna hantera roboten på ett säkert och effektivt sätt. Den som styr maskinen behöver aldrig utsätta sig för några risker och har situationen alltid under kontroll på ett säkert och bekvämt sätt. Det japanska järnvägsbolaget har utvecklat denna "Gundam" i samarbete med Nippon Signal ett företag som sysslar med teknik i samband med tåg och räls. Målet är att göra dessa verktyg allt vanligare, så att de kan underlätta och göra miljön säkrare på arbetet för många människor.

JR West - Mynavi

JR West - Mynavi

Än så länge är dock denna mastodontrobot bara en prototyp, men förutsättningarna för att den ska bli användbar för alla finns.

Vad tycker du om denna ovanliga arbetare? Vem vet om vi, i framtiden, får se dem utanför Japan...

Advertisement