En megablixt korsade USA:s himmel i nästan 770 km/h: rekord (+VIDEO)

av Titti Carlberg

04 Februari 2022

En megablixt korsade USA:s himmel i nästan 770 km/h: rekord (+VIDEO)
Advertisement

Fascinerande men samtidigt farligt och skrämmande: det är svårt att hitta en bättre beskrivning när det handlar om blixtar. Alla har vi någon gång befunnit oss framför en naturlig manifestation av denna typ, en av de mest slående och kraftfulla fenomen som Moder Natur skänker oss.

Blixten som vi ska berätta om har dock gått över alla förväntningar, den markerade ett riktigt rekord och drog till sig uppmärksamheten och nyfikenheten hos många människor. Till den grad att det nästan är en underdrift att bara kalla den en "blixt": denna ljusblixt färdades 768 km/h tvärs över USA och slog rekordet för sin föregångare med 60 km. 

Är du redo att titta lite närmare på detta naturliga underverk?

via American Meteorological Society

Advertisement
NOAASatellites/Youtube Screenshot

NOAASatellites/Youtube Screenshot

Den har definierats som en "megaflash" av många, och det är inte så svårt att förstå varför. Mitt i ett massivt åskväder vaknade denna superblixt till liv och plöjde himlen i södra USA i 477 miles (768 km i timmen), från Houston till södra Mississippi. Även om fenomenet inträffade den 29 april 2020 tilldelade Världsmeteorologiska Organisationen rekordet först i början av 2022.

Och uppgifterna talar för sig själv: denna blixt har överträffat den tidigare rekordhållaren, med 60 km, ännu en enorm ljusblixt som 2018, passerade genom södra Brasilien. "Blixtnedslag är förvånansvärt svårfångade och komplexa naturfenomen på grund av den inverkan de har på vårt dagliga liv - säger Michael J Peterson, atmosfärforskare och författare till analysen av megablixten i fråga - idag är vi vid en punkt där vi har mätningar som är utmärkta i många aspekter, som tillåter oss att upptäcka nya aspekter i deras beteende.".

Bilderna som tagits av satelliten GOES-East, i detta avseende, är inget annat än imponerande. I den korta sekvensen kan du se blixten i hela dess förlängning. Tack vare rymdtekniken är det möjligt att observera en avgjort stor del av vår planet från ovan, vilket gynnar en mer exakt överblick vid händelser som denna.

Advertisement

Men hur länge varar blixten? Blixten på 768 km/h har i det fallet inget rekord. Det rekordet går till ytterligare en megaflash, inspelad i juni 2020 över Uruguay och norra Argentina, som hade en otrolig varaktighet på 17,1 sekund. När experterna tillkännagav detaljerna och egenskaperna hos det spektakulära naturfenomen tog de också tillfället i akt att varna befolkningen för faran.

"Var alltid uppmärksam, - sa forskarna - för där det åskar finns det alltid blixtar, och de kommer på några sekunder. När det inträffar och du är utomhus måste du alltid nå en säker plats, som ett fordon eller en välisolerad byggnad, undvik att vistas nära föremål som kan dra till sig blixten.".

Det finns fortfarande mycket att upptäcka om dessa naturfenomen, enligt vad forskare säger. En exakt kartläggning kommer att hjälpa till att veta hur man ska känna igen dem och att utvärdera vilken inverkan de har på oss. Under tiden kan vi bara förundras över detta enormt otroliga skådespel som naturen skänker oss.

Advertisement