Elon Musks satellitförbindelse avbryts: de skyldiga är katter

av Titti Carlberg

29 Januari 2022

Elon Musks satellitförbindelse avbryts: de skyldiga är katter
Advertisement

År 2002 byggde Elon Musk ett företag som sysslar med att skapa ny teknik för att minska kostnaderna för att komma åt rymden och "kolonisera" planeten Mars. I detta avseende föddes Starlink, en konstellation av satelliter och paraboler som syftar till att ansluta även till synes otillgängliga områden där det för tillfället inte kommer någon signal. Men Starlink hade ett rejält anslutningsproblem, på grund av oanade gäster.

via The Guardian

Advertisement
tippen22/twitter

tippen22/twitter

Det som plötsligt avbröt Starlink var några katter som hade hoppat upp på Starlinks parabol. Dessa paraboler, som har former som liknar ägg avger faktiskt värme.

Elon Musk och Space X hade sett till att parabolerna var utrustade med ett speciellt automatiskt uppvärmningssystem för att förhindra att kyla och is på vissa platser hindrade dess funktion. Men uppenbarligen tog de inte hänsyn till att just den värmen kunde vara en attraktion för djur. Värmen lockade faktiskt till sig katter som gjorde parabolerna till sitt "hem" där de kunde hålla sig varma.

Vad blev effekten av närvaron av dessa oväntade gäster? 

Katterna bromsade avsevärt hastigheten på anslutningen och det var Aaron Taylor som upptäckte anledningen till problemet. Mannen publicerade ett inlägg på Twitter där han hade skrivit: "Starlink fungerade utmärkt ända tills några katter upptäckte att tallriken ger ifrån sig värme under kalla dagar

På bilden ser vi fem ihopkurade katter på Starlink parabolen, och runt omkring är det fullt med snö, så det är alltså väldigt kallt ute. Katterna har hittat en varm tillflyktsort, vilket hindrar människor att få en snabb tillgång till internet. Aaron blev tvungen att flytta parabolerna till en plats som är oåtkomlig för katterna: taket. 

Vi vet ännu inte om det löser problemet, eftersom även andra djur, som fåglar, kanske lockas av värmen, som strömmas ut från parabolerna, och stör uppkopplingen. 

Elon Musks plan är mycket ambitiös: att ta hand om uppkopplingen överallt; ingen hade dock förväntat sig att djur också skulle ha nytta av liknelserna. Vi vet inte om andra personer också har samma problem, och om Spacex vidtar åtgärder för att hjälpa denna olägenhet.

Under tiden är vi dock säkra på att någon uppskattar den nya tekniken.

Advertisement