En nyfiken och hungrig grävling upptäcker en mycket dyrbar skatt med romerska mynt

av Titti Carlberg

07 Februari 2022

En nyfiken och hungrig grävling upptäcker en mycket dyrbar skatt med romerska mynt
Advertisement

När nyheten om en sensationell upptäckt kommer, åtföljs den vanligtvis av de vanliga förklaringarna från arkeologer och forskare som deltagit i upptäckten, entusiastiska över det de avslöjar för världen. Dessa händelser är ofta resultatet av månader eller år av arbete, studier, analyser och undersökningar, och det är därför som tillfredsställelsen blir så uppenbar och förståelig.

Men tänk om upptäckaren till en viktigt arkeologisk fynd var...ett djur? Nej, det är inget skämt för det var precis vad som hände i Spanien, där en hungrig och nyfiken grävling fick sitt ögonblick i rampljuset, efter att ha grävt fram, av en ren slump, en riktig skatt från romartiden.

via Journal of Prehistory and Archaeology

Advertisement
kallerna/Wikimedia - Not the actual photo

kallerna/Wikimedia - Not the actual photo

Upptäckten är en av de epokala, lika minnesvärd som otrolig och faktum är att den utfördes av en grävling, uppenbarligen omedveten om att ha haft en så viktig roll. Grävande här och där i jakt på mat, men istället för bär och maskar, hittade den här arkeologen med fyra tassar och svans en mycket värdefull och uråldrig samling romerska mynt, som tros vara den största som någonsin har hittats i Spanien.

Advertisement

A badger that burrowed into a crack inside a cave in Spain has led archaeologists to a hoard of more than 200 Roman coins that had been hidden for centuries.

Pubblicato da CNN su Lunedì 10 gennaio 2022

Consejera de Cultura Principado de Asturias - Archaeology.org

Det som observerats av arkeologerna som ingrep på platsen talar för sig självt: i närheten av grävlingens lya - belägen i Asturien i kommunen Grado - samlades så många som 209 mynt, som senare autentiserades och daterades av forskare. En invånare i området ringde dem, fascinerad av den mystiska högen av föremål.

Así fue como un tejón hambriento ha permitido descubrir un importante tesoro de monedas romanas en una cueva de Asturias

Pubblicato da El País su Sabato 8 gennaio 2022

Enligt rapporter går romerska pengar tillbaka till en period som sträcker sig från det tredje till det femte århundradet e.Kr., och mynten från den här antika skatten skulle ha varit präglade mellan städerna Konstantinopel (idag Istanbul, Turkiet) och Thessaloniki, Grekland. Två fundamentala centra på den tiden, även om de låg långt ifrån varandra, och som av denna anledning gör mynten mer sensationella och intressanta.

Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Det är inte första gången som antika mynt dyker upp i naturområdet runt Asturien: av denna anledning avser myndigheterna att starta specifika forskningsprogram som kan belysa andra möjliga skatter som finns under marken. En sak är dock säker: aldrig tidigare har en grävling gjort en sådan upptäckt.

Så vi kan inte göra annat än gratulera den!

Advertisement