6 uppfinningar från det forntida egyptierna som vi fortfarande använder i vardagen

av Titti Carlberg

13 Januari 2022

6 uppfinningar från det forntida egyptierna som vi fortfarande använder i vardagen
Advertisement

När vi tänker på det forntida Egypten, är förmodligen de första bilderna som dyker upp i våra sinnen relaterade till pyramider och de majestätiska representationerna av faraonerna. Det är helt normalt, men den extraordinära civilisationen som är utvecklad längs Nilens stränder är faktiskt mycket mer.

Och även om det har gått mycket tid sedan dess storhetstid, är vi fortfarande skyldiga dem mycket för det folkets genialitet. Vad skulle du egentligen tro, om vi berättade att varje dag, var och en av oss, använder uppfinningar som kommer från dem? Är du nyfiken på att få reda på några av dem?

via Worldatlas

Advertisement
Pxhere

Pxhere

1. Tandkräm och tandborste

Vem använder inte dessa tandrengöringsprodukter? Idag finns de i många olika varianter, men på det antika egyptens tid var det inte alls så. Förklaringar för de problem de hade i tänderna saknades inte, och tack vare deras uppfinningsrikedom använde dessa människor pepparmynta, kanel och rökelse för att parfymera andedräkten. Från träkvistar gjorde de dessutom det som kan definieras som den första tandborsten som användes tillsammans med en blandning som gynnade munhygienen.

2. Låset

Har du aldrig låst en dörr med en nyckel? Men visst har du det, men visste du att du kan göra det tack vare en egyptisk uppfinning? För tusentals och tusentals år sedan uppfann denna befolkning ett av de första exemplen på lås, som sedan härmades och förändrades under de följande århundradena av andra civilisationer, inklusive den romerska.

Advertisement
Pexels

Pexels

3. Ögonsminkning

Även om det är lätt att tro att vanor som smink och tatuering allt som allt är nya, så är det fel. De forntida egypterna sminkade faktiskt sina ögon med en blandning av sot och blyglans så att de fick en mörk substans som behövdes för att ta fram en riktig skönhetskult.

Hårklippning och rakning

Alltid, när det gäller kroppsvård, är en grundläggande faktor som de antika egypterna har skänkt, den att klippa håret och raka sig. De var inte bara de första som klippte sitt hår, utan de var även de som uppfann det, som vi kan definiera som världens första rakblad, genom att vässa en bit sten som de satte fast på en träpinne. Och på det sättet föddes faktiskt frisörkonsten.

Pxhere

Pxhere

5. Skrivandet

Långt innan kineserna uppfann papper hade egypterna redan utarbetat ett sätt att översätta språket på ett föremål, uppenbarligen bestående av papyrus, en växt som växte i myrområdena längs Nilen. Det är tack vare dem som målningar blev ett språk, och tack vare en teckenkod som för dem motsvarade ljud och tecken, föddes skriften.

Kalendern

Detta föremål är också en konstant i vårt dagliga liv, och en av de första dateringar av de olika perioderna på året beror just på den extraordinära civilisationen i Mellanöstern. För egypterna var det viktigt att särskilja perioderna av tillgång på mat från de av hungersnöd, som alltid kopplades till översvämningen av Nilen. Genom att dela in årstiderna i tre jordbrukssäsonger på fyra månader vardera (översvämning, tillväxt och skörd), gav de faktiskt väg till en skanning av tiden som fortfarande är en del av vårt liv.

Thegreenj/Wikimedia

Thegreenj/Wikimedia

Uppenbarligen är bidragen som den fascinerande civilisationen som befolkade Egypten har gett till hela mänskligheten, och som fortfarande hänger kvar, inte är begränsade till bara dessa. Här har vi velat ge er några av de mest nyfikna exempel som kanske inte många kännner till. Det är föremål och aktiviteter som vem som helst använder och utför, kanske utan att undra varifrån de kommer.

Visste du att detta var de forntida egypternas verk?

Advertisement