Dansepidemin: den mystiska epidemin som tvingade folk att dansa i flera månader utan uppehåll - Curioctopus.se
x
Dansepidemin: den mystiska epidemin…
Min man är homosexuell, vi har två barn och är väldigt lyckliga : en kvinna berättar om deras ovanliga kärlekshistoria Religiösa personer är mindre intelligenta än icke-troende: en studie berättar varför

Dansepidemin: den mystiska epidemin som tvingade folk att dansa i flera månader utan uppehåll

25 November 2021 • Av Titti Carlberg
5.748
Advertisement

Än idag, efter mer än fem århundraden, är det som hände i Strasbourg, med en touch av ironi, ihågkommen som den längsta dansen i historien. Så här sagt kan det tyckas vara en positiv sak, en speciell och på något sätt lite folklore över det, även om det i verkligheten inte var precis så.

I själva verket talar vi om en verklig "pest", en epidemi som efter all denna tid inte har någon rimlig förklaring men som på grund av sina egenskaper är ihågkommen som en verkligt unik historia. Föreställ dig: en varm sommardag kommer en kvinna ut på gatan och börjar dansa på ett ganska klumpigt och roligt sätt, utan att stanna på flera timmar. Inom  några veckor är hon inte längre ensam om detta. Många andra människor, precis som hon, fastnar i dessa frenetiska rörelser, tills situationen blir så oroande att den tvingar myndigheterna att vidta åtgärder.

Vi befinner oss i Strasbourg, i juli 1518, och namnet på den första kvinnan som fick denna otroliga sjukdom var, enligt vad som har gått i arv genom århundradena, Troffea. Det var denna unga kvinna som, utan musik eller uppenbar anledning, började dansa på gatan och rörde sig krampaktigt och groteskt tills hon, utmattad, kollapsade avsvimmad. När hon vaknade upp, fortsatte hon att göra som tidigare och inom några dagar var hon inte längre ensam.

Gradvis strömmade hundratals andra människor ut på gatorna i den franska staden och betedde sig på exakt samma sätt. Till en början, var det bara unga tjejer som Troffea, men sedan tillkom även män och kvinnor i alla åldrar, som dansade galet utan uppehåll. Vad hände? Än idag, efter 500 år, finns det inget klart svar.

De människor som drabbades av denna "dansepidemi" stannade aldrig, ett minst sagt märkligt fenomen, för vilken stadens myndigheter blev tvungna att ingripa och vidta åtgärder. Många av dem, trötta efter för mycket rörelse, överlevde inte, men lusten och behovet av att röra på sig var för stark för att kunna sluta.

Läkare på den tiden beskrev pesten som "danspesten i Strasbourgo" och försökte på den tiden förklara genom att koppla den meningslösa dansen till "överhettning av blodet i hjärnan". De officiella förbuden som de offentliga myndigheterna utfärdade i staden var till ingen nytta: ingen fick spela musik, än mindre dansa, men ändå fortsatte dessa människor att göra det. Enligt dåtidens kröniker verkar det som situationen i Strasbourg återgick till det normala efter cirka två månader, när dansarna fördes till helgedomen som är tillägnad San Vito, vid kullarna i Saverne. Det var där som deras utmattade fötter bekläddes i röda skor och enligt legenden slutade de gradvis att röra sig vilt.

Även om dynamiken i det som hände aldrig har klarlagts, har olika hypoteser med tiden framförts baserade på mer vetenskaplig och verifierbara teorier. I själva verket har det talats om en masspsykos, en verklig hysteri som skulle ha drabbat stora delar av befolkningen i Strasbourg, som hade gått in i ett slags kollektivt "hypnotiserat" tillstånd, dissocierade från verkligheten, övertygade om att de på något sätt var besatta och därför betedde sig på det sättet.

Advertisement

Det speciella med denna händelse var i alla fall tillräckligt för att mata många legender, med en religiös och en icke-religiös bakgrund, huvudsakligen fokuserad på San Vitos karaktär. Faktum är att det sades att helgonet, för att straffa syndare, skulle ha ventilerat sin vrede över dem på det sättet, eftersom de överlevande inte på något sätt kunde förklara varför de hade dansat utan upphåll. Sympton som de som beskrivs kan dock också kopplas till vissa neuropsykiatriska sjukdomar som genereras av specifika bakterier, kanske från det vete som odlas i området, vilket skulle ha fungerat som aktivatorer av dansens och den kollektiva psykosens mekanismer.

Det har aldrig kommit någon bekräftelse på dessa hypoteser, precis som ingen annan liknande episod har inträffat efter den i Strasbourg år 1518. Ett riktigt mysterium fortsätter alltså att sväva runt denna märkliga epidemi. 

Kände du redan till detta?

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack