Berätta vad du har i kylskåpet så berättar jag vem du är: en fotografs nyfikna projekt - Curioctopus.se
x
Berätta vad du har i kylskåpet så…
16 finalistfotografier som visar oss underverk och svagheter i våra hav En TikToker accepterar utmaningen och äter en jättestor hamburgare framför en vegan demonstration

Berätta vad du har i kylskåpet så berättar jag vem du är: en fotografs nyfikna projekt

17 September 2021 • Av Titti Carlberg
349
Advertisement

Har du någonsin tänkt på hur några enkla föremål och vanor faktiskt kan berätta mycket om oss? Vår personlighet och vår livsstil kan komma fram på ett direkt sätt, sant, men också på ett indirekt. Därför definieras det inte bara av hur vi klär oss, av vad vi läser eller av vad vi tänker, utan också till exempel vad vi förvarar i vårt kylskåp.

Det stämmer: vi har inte nämnt ett slumpmässigt objekt, eftersom det är just maten som finns i den kända hushållsapparaten som den tyska fotografen vi ska presentera för dig har bestämt sig för att visa ett nyfiket och originellt verk av henne. Vad gör hon? Hon "snokar" i kylskåpen hos människor som bor i olika delar av världen för att se vad de har för något i dem. Kan innehållet avslöja något om var och en av dem och därför intrigera och få människor att reflektera? Visst: och detta var Sandra Junckes mål. Redo att ta en titt i andras kylskåp?

Paris, 2017

Sandra Juncker, professionell fotograf och designer från Mainz, Tyskland, fick en enkel men originell idé. Hur mycket kan kylskåpet berätta om en person? Med den frågan i sinnet, började hon sin upptäcktsresa.

Tyskland, 2012

"Show me your fridge!" är namnet på hennes projekt, som Sandra började år 2012. Om ni tror att alla kylskåpsinnehåll är så gott som lika hos människor, så tror ni fel: det räcker med att titta på dessa foton så förstår ni det.

Advertisement

London, 2017

London, Kapstaden, Madrid, Paris, Pretoria, Istanbul, Berlin: detta är bara några av de städer där människor har öppnat sin kylskåpsdörr för Sandra Juncker, väldigt villiga att visa världen sitt innehåll.

Pretoria, 2016

Nu pratar vi inte bara om mat vanor, utan också olika val gjorda av varje ägare, deras uppmärksamhet på detaljer, för deras allmäna hälsa, tiden det tar att laga maten eller det vardagliga behovet.

Istanbul, 2013

"Finns det några skillnader eller likheter mellan olika kulturer, land, ålder och bostäder? - frågade sig Juncker - har alla ett eget system för att fylla kylskåpet? Spar de på rester? Och hur förvarar de dem?"

Advertisement

London, 2016

Faktum är att ett enkelt foto med kylskåpsdörren öppen kan säga mycket, även om det till en början kanske inte verkar vara så. Att släppa in ett främmande öga i det kalla utrymmet är en ganska "intim" handling.

London, 2016

Vegetarisk, vegan, ordnat och oordnat, älskare av traditionella maträtter eller frysrätter, fulla hyllor av matvaror eller tomma utrymmen på olika sätt: detta och mycket mer, upptäcker Sandra Juncker när hon försöker fånga bandet mellan fotografiet och en persons livsstil.

Advertisement

Paris, 2017

Naturligtvis: det går inte att avslöja allting om en man eller kvinna genom dens kylskåp, fast det är säkert väldigt roligt att se personer ur detta perspektiv.

Kapstaden, 2016

Och det är inte av en slump som detta fotoprojekt har gjort Sandra framgångsrik i hela världen, det är också ett sätt att reflektera över viktiga frågor som matsvinn, sociala ojämlikheter och hälsosam kost.

Advertisement

Paris, 2017

Berlin, 2018

Vad berättar era kylskåp? Låt oss få veta det genom att kommentera!

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack