Den här fotografen redigerar bort telefonerna från sina bilder för att visa oss hur upptagna vi är med tekniken

av Titti Carlberg

31 Mars 2021

Den här fotografen redigerar bort telefonerna från sina bilder för att visa oss hur upptagna vi är med tekniken
Advertisement

Titta runt omkring dig och tänk på hur vårt liv var för bara 10-15 år sedan. Det finns verkligen ett objekt, bland alla, som inte hade en så viktigt roll som idag, eller som många gånger helt enkelt inte fanns där. Förstår du vad vi pratar om? Det stämmer, det handlar om smartphone.

De telefoner som alltid är anslutna, från vilka vi styr allt som händer och våra sociala interaktioner, är nu en integrerad del av vår vardag, det är ingen idé att försöka dölja det. Och det är just på dem som fotografen som vi nu ska presentera för er ville reflektera på ett originellt och meningsfullt sätt. Vad gjorde han? Enkelt: han redigerade bort mobiltelefonerna från sina bilder och gav oss bilder som visar oss i all vår "konstighet" och i all vår isolering. Begrepp som orsakas just av enheterna som istället borde ansluta oss mer.

via ericpickersgill/Instagram

Advertisement
Removed

Removed

Idén som fick Erick Pickersgill, en amerikansk professionell fotograf, att pubblicera sin serie "Removed", föddes ur en situation som vi alla har upplevt i vårt dagliga liv.

Advertisement

Erick satt i en bar, han såg sig omkring och märkte hur människorna runt omkring honom var bortkopplade från verkligheten, med avsikt att interagera med skärmarna på deras smartphones.

Removed

Removed

Förutom att koppla bort kan vi väl säga att våra mobiltelefoner, ibland, gör oss helt uppslukade. Försök bara att observera många situationer med en "yttre" blick för att inse det, eller hur?

Removed

Removed

Hur skulle vi då se ut om våra enheter plötsligt försvann? Det frågade sig Pickersgill.

Removed

Removed

"I det ögonblicket, i baren, såg jag något utomordentligt vanligt, som skrämde mig över medvetenheten om vad som verkligen höll på att hända" säger han.

Advertisement
Removed

Removed

"Jag ser dessa människor i snabbköpet, i skolan, på gatan och i min säng innan jag somnar bredvid min fru" fortsätter Erick och pratade om sitt fotografiska projekt.

Removed

Removed

"Vi skämmer bort våra enheter vid varje ögonblick, vi ger dem all tänkbar uppmärksamhet". Fotografen bestämde sig därför för att anställa människor för att reproducera de exakta rörelserna för de som varje dag och i alla rörelser använder (och missbrukar) smartphones.

Advertisement
Removed

Removed

Resultatet? Du ser dem genom att bläddra igen dessa bilder: är de inte absurda, roliga och oroande på samma gång?

Removed

Removed

De människor som förevigats av Erick ger oss en rå och realistisk bild av vad vi har blivit, i så många, för många sociala sammanhang. Från familjeintimitet till offentliga situationer är elektroniska enheter alltid inom räckhåll och syn, och vi kan bara se att så är fallet.

Advertisement

Dessa foton har inte genomgått någon fotoredigering: de är bara otroligt realistiska och vittnar om dussintals situationer som vi alla har observerat med våra egna ögon, eller som vi själva har varit huvudpersoner i.

Men vi är verkligen mycket mer anslutna än tidigare, eller blir mer och mer absorberade av en teknik som lovar oss att göra allt men som i verkligheten bara slutar med att isolera oss i en virtuell värld gjord av bilder?

Advertisement

Vi lämnar åt er att svara. Under tiden kan Pickersgills foton att ge oss några grundläggande ledtrådar om det...

Removed

Ni kan se fler foton från serien "Removed" på hans sidor Instagram, FacebookTwitter och på Eric Pickersgills websida

Advertisement