I den här spanska staden finns inga bilar sen år 1999

av Titti Carlberg

23 Oktober 2020

I den här spanska staden finns inga bilar sen år 1999
Advertisement

De som är vana vid att leva i staden vet vilka fördelarna är som nackdelarna. Å ena sidan finns all service, alla jobb och sevärdheter inom en distans på nån kilometer, men det är även sant att tätortsområden ofta framkallar kaos, föroreningar, höga ljud och naturligtvis trafik.

Just det sista problemet är en plåga i många städer i värden, kvalitén på luften gör det svårt att leva där. Åtgärderna som görs är aldrig tillräckliga, men i en spansk stad som vi berättar om har bestämt sig för att agera på ett drastiskt sätt, med ett förvånansvärt resultat. Vad har de gjort? Lätt: sen 1999 har de förbjudit biltrafik.

via The Guardian

Advertisement
World Economic Forum/Facebook

World Economic Forum/Facebook

Pontevedra är en stad med circa 83.000 invånare som ligger i region Galizia, nord-öst om halvön Iberica. Naturligtvis: ett så litet invånar antal är inte en stor metropol, men det är därför ett sådant här experiment som de har gjort har haft succe.

Det första man lägger märke till när vi kommer hit är det totala lugnet. Inga biltutor, inget motorväsen, men bara ljud från personena som bor där, och som tack vare att det inte finns några bilar kan de utnyttja utrymmena på bästa sätt. Det är därför som det sen 1999 har bestämt att det bara finns gångvägar i centrala Pontevedra, med tillåtese bara för akuta uttryckningsfordon.

Advertisement
I den här spanska staden finns inga bilar sen år 1999 - 2

https://commons.wikimedia.org/...

Utan undantag är det tillåtet, bara gångtrafikanter och fordon utan motor. Det är sant att det är ett drastiskt beslut,men det finns en mening med det, Pontevedra har minskat CO2 med 70% för och då har vi inte räknat med överlevnaden i trafikolyckor som inte finns nu. Men det slutar inte här.

Luis Miguel Bugallo Sánchez/Wikimedia

Luis Miguel Bugallo Sánchez/Wikimedia

Tack vare dessa regler i "mänsklig skala" är det många från storstaden som lessnat på stressen och föroreningarna som har bestämt sig för att flytta dit, så att stads kärnan återbefolkas istället för att tappa befolkning. För att underlätta för befolkningen har staden gjort kartor med tidsuppgifter på hur lång tid det tar att gå från ett ställe till ett annat.

By Cojvgpt - Own work/Wikimedia

By Cojvgpt - Own work/Wikimedia

Det fattas inte invånare som säger att Pontevedra är ett riktigt "paradis", en plats som har experimenterat fram en stadsmodell som verkligen är ekologisk, full med hälsa för människan. Det är just därför den här staden får varje år pris, och vem vet om inte andra småstäder tänker härma det här experimentet. Luften och hälsan tjänar på det!

Advertisement