Daisugi, den tusenåriga japanska tekniken som ger virke utan att hugga ner cederträden - Curioctopus.se
x
Daisugi, den tusenåriga japanska tekniken…
En fotograf avslöjar knepen för att ta bilder som De romerska kejsarna som ni aldrig har sett dem förr: en student återskapar ansiktena hos dessa historiska personer

Daisugi, den tusenåriga japanska tekniken som ger virke utan att hugga ner cederträden

25 Augusti 2020 • Av Emma Fisone
2.028
Advertisement

En av de mest antika japanska traditionerna avser beskärning av en del träd utan att helt hugga ner dem, för att nyttja träet till att bygga hus och annan användning. Hemligheten är tekniken som har använts i tusentals år på bonsaiträd, och som här också tillämpas på imponerande höga cederträd. Vi pratar om "daisugi", som på japanska bokstavligen betyder "stor ceder" och är en teknik som är särskilt blomstrande i Kitayamaskogen, norr om staden Kyoto. 


I denna avskilda cederträdsskog har det sedan länge nyttjats en tradition från 1300-talet som hjälper till att förhindra avskogningen: "daisugi" ser till att de här cederträden, som naturligt växer sig mycket höga och har ett lätt och hårt virke som är perfekt att använda för hus och byggnader, inte huggs ner fullständigt för vår industri...

Daisugi ser faktiskt till att de här träden planteras så att de i framtiden inte huggs ner, utan beskärs som om de vore enorma bonsaiträd; när man tillämpar denna teknik på cederträden så kan man utvinna jämnt och rakt virke, utan kvistar, praktiskt taget perfekt för att bygga trähus.

En yrkesskicklig beskärning som tillåter cederträdet att växa och gro samtidigt som man kan nyttja virket utan att någonsin hugga ner det.

Advertisement

En genial teknik som går tillbaka till 1300-talets Japan då den tidens samurajer och feudala adel nyttjade det utvunna virket från cederträdsskogarna för att bygga hus, möbler och andra föremål; en teknik som sedan glömda  tider förhindrar avskogningsprocessen och bevarar dessa förträffliga skogar gröna.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack