I Turin klarnar floden Pos vatten: en annan följd av nedstängningarna på grund av coronaviruset

av Sara Lindbladh

08 Maj 2020

I Turin klarnar floden Pos vatten: en annan följd av nedstängningarna på grund av coronaviruset
Advertisement

Från det att coronavirusnödläget uppstod, och människor runtom i hela världen började stänga in sig hemma, började effekterna av denna nya verklighet snabbt att visa sig lite överallt. Ofta har vi kunnat se en ren "återfödelse" av naturen som, i frånvaro av förorenande och skadlig mänsklig verksamhet, har återfunnit sina marker, och visat sig mer levande och närvarande.

Efter de kristallklara kanalerna i Venedig, som har renats i frånvaron av båttrafiken, och närvaron av många vilda djur inne i städerna, har även Italiens största flod fått ett helt nytt utseende. Vi pratar om Po, den långa flod som rinner genom den norra delen av landet och som man, i Turin, inte på många år har sett så ren. 

via ANSA

Advertisement
ANSA

ANSA

Mer än en månad efter nedstängningen, har inte bara luftföroreningarna i den piemontesiska staden minskat kraftigt - precis som i många andra storstäder i världen - utan i floden rinner numera vatten som är så kristallklart att invånarna nog aldrig sett det så tidigare, åtminstone inte i modern tid.

Advertisement
ANSA

ANSA

Vattnet har en annorlunda färg, och är utan tvekan klarare än vanligt. Floder inne i städer brukar oftast inte skina av renhet men nu, när många företag och verksamheter står stilla på grund av hälsonödläget, ser det annorlunda ut även där.

ANSA

ANSA

Människans stop ger effekter även ur ett miljöperspektiv, och naturen kan inte göra annat än att tacka. Det handlar om bilder och händelser som, utan tvekan, får en att reflektera över hur mycket människan påverkar vår planets välmående.

ANSA

ANSA

Advertisement