"Det kommer att vara som att resa tillbaka i tiden": Covid-19 skulle kunna utlösa den största nedgången av CO2 sedan efterkrigstiden - Curioctopus.se
x
"Det kommer att vara som att resa tillbaka…
16 exempel på hur onödiga förpackningar täcker vår planet med skräp De här 21 fotona visar att våra far- och morföräldrar var mycket coolare än vi

"Det kommer att vara som att resa tillbaka i tiden": Covid-19 skulle kunna utlösa den största nedgången av CO2 sedan efterkrigstiden

28 April 2020 • Av Sara Lindbladh
901
Advertisement

Ja, den globala pandemi som utlöstes av coronavirusets spridning skulle kunna få oväntade positiva effekter på vår planets hälsotillstånd vad gäller föroreningarna i vår atmosfär; med nivåer som är så låga att de skulle kunna matcha, eller till och med slå, de nivåer som registrerades på 40-talet i slutet av Andra världskriget. Detta konstaterar Rob Jackson - ordförande i Global Carbon Project, som gör årliga uppskattningar av koldioxidutsläppen i atmosfären.


image: Pixabay

Rob Jackson menar att produktionen av koldioxid skulle kunna minska till under 5% på årsbasis - den första betydande minskningen efter nedgången på 1,4% som skedde i efterdyningarna av finanskrisen 2008. Jackson säger "Jag skulle inte bli förvånad över att se en minskning på 5% eller mer av koldioxidutsläppen under det här året, något som vi inte har sett sedan slutet på Andra världskriget".

Rob Jackson tilllägger också "Varken Sovjetunionens fall eller de olika oljekriserna eller finanskriserna under de senaste 50 åren har nog påverkat utsläppen så mycket som den här krisen".

image: Pxhere

Efter att utsläppen av växthusgaser i världen minskade till följd av den globala finanskrisen 2007-2008, ökade de sedan, enligt professor Jackson, med 5,1% när ekonomin väl återhämtade sig; något som skulle vara en sannolik utgång av den hälsokris utan motstycke som nu tvingar folka att stanna hemma; under den här perioden har länder över hela världen registrerat betydande förbättringar i luftkvalitet till följd av de nedstängningar som har bidragit till att resor och industriell verksamhet till stor del har stannat av.

Men experterna varnar: utan en stor strukturell omorganisation av våra ekonomier skulle minskningen av utsläpp, som coronaviruset har fört med sig, kunna vara kortvarig och ha en begränsad påverkan på koncentrationen koldioxid som har samlats i atmosfären under flera decennier.

Tags: MiljönAktuellt
Advertisement

Skriv en kommentar

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack