En italiensk entreprenör patenterar järnvägar som producerar energi och är skapade av återvunna däck - Curioctopus.se
x
En italiensk entreprenör patenterar…
12 foton som är så absurda att man kan tro att de har redigerats med ett grafikprogram 15 foton av tatueringar som inte har levde upp till förväntningarna

En italiensk entreprenör patenterar järnvägar som producerar energi och är skapade av återvunna däck

18 Juni 2020 • Av Sara Lindbladh
9.197
Advertisement

Giovanni De Lisi, en ung italiensk entreprenör, fick en idé som kommer att revolutionera hela  järnvägssektorn: att täcka tågspåren med sliprar gjorda av återvunnen gummi från däck som inte längre går att använda. Allt enligt läran om hållbarhet. Med denna banbrytande idé skulle sliprarna i hållbart material kunna ersätta de i betong (mycket kostsammare), vilka alltid har varit standard över hela världen.

via: Forbes

Den unge sicilianske entreprenören tog de första stegen redan som 19-åring, när han jobbade som arbetare på familjeföretaget som sysslade med järnvägsunderhåll. Det var just under de åren som idén började ta form i Giovannis huvud - att kunna ersätta sliprarna av betong med mer hållbara material; den unge mannen började därför läsa på och upptäckte att det faktiskt redan fanns någon som hade tänkt i de banorna: man hade redan uppfunnit järnvägssliprar i återvunnen plast. Dessa hade dock stora begränsningar, eftersom de kunde användas endast på de ställen där tåget höll en hastighet som inte översteg 80 km/h. För att förbättra effektiviteten, använder Giovanni gummit från oanvända däck.

Mer detaljerat beskrivet: det yttre lagret av sliprarna är gjort utav plast och gummi från återvunna däck, medan den inre delen är gjord av förspänd, armerad betong. Valet att använda just dessa material grundar sig, utöver att de är av ekologick natur, utan tvekan i att det är ekonomiskt fördelaktigt, i och med att denna typ av sliprar har en kostnad som klart understiger den för klassiska sliprar i betong. Dessutom gör de tekniska egenskaperna hos dessa nya sliprar att det behövs mindre underhåll, vilket också minskar kostnaderna, och dessutom dämpar de de höga ljuden som järnvägstrafiken ger upphov till. 

Advertisement

Med denna storartade idé grundade Giovanni De Lisi för några år sedan start-upen Greenrail, som stödjs av "Polihub", universitetsinkubatorn på Milanos polytekniska högskola. Projektet blev en stor succé - den unge entreprenören har ansökt om patent i 120 länder över hela världen, och i september 2018 invigdes den första testlinjen med de nya järnvägssliprarna.

Mer specifikt jobbar start-upen med 3 olika typer av sliprar: Solar, i vilka ett system med solceller integreras som gör det möjligt att producera energi; Linkbox, som gör det möjligt att sända ut data; och Piezo, med förmågan att producera elektrisk energi för att försörja diagnostiska anordningar.

Ett revolutionerande projekt som redan har dragit till sig uppmärksamhet från stora amerikanska och kinesiska jättar, och som vi hoppas snart kan bli standard på alla järnvägslinjer.

Tags: TeknikGrönt
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack