En fotograf upptäcker två bin som sover i en blomma: bilden är smittsamt gullig

av Sara Lindbladh

14 Maj 2020

En fotograf upptäcker två bin som sover i en blomma: bilden är smittsamt gullig
Advertisement

Den vanliga uppfattningen är att bin är varelser som är särskilt driftiga och arbetsamma: på våren ser vi dem livligt samla ihop pollen från blommorna för att sedan ta med sig den till bikupan. Men även dessa små djur måste få tid att vila för att orka hålla igång med sin tuffa uppgift.

Joe Neely är, utöver att vara en utmärkt fotograf, bland de lyckliga att ha fått möjligheten att observera bina i ett ögonblick av vila: han hittade två stycken i en blomma, utmattade efter arbetet med att samla pollen. Ett gyllene ögonblick för att ta det perfekta fotot.

Advertisement

Joe berättar att han den dagen var ute på promenad med sin flickvän, för att ta lite bilder på ängarna, i hjärtar av Arizona. Tjejen hade stannat upp för att titta på en speciell orange blomma bland en massa andra rosa blommor: hon upptäckte sedan att man kunde höra ett brummande där inifrån.

När hon närmade sig upptäckte hon två bin inne i blomman som inte rörde sig: hon ropade på Joe för att visa honom det konstiga beteendet. Ett till bi närmade sig dem med förvirrade rörelser; den letade rätt på en blomma och la sig tillrätta inuti den.

Advertisement

"Jag visste inte att bin sov inuti blommor", sa Joe. Faktum är att detta speciella beteende är kännetecknande för en speciell art av bin - Diadasia diminuta. Deras favoritsäng - och även den blomma varifrån de får den bästa pollen - är Sphaeralcea ambigua, en blomma i en orange färg som tillhör samma familj som malvan.

Bin har inga ögonlock, men när de sover förstår man det genom att antennerna är orörliga och ofta lägger de sig på sidan. Sömnvanorna skiljer sig mycket bland de olika bityperna - på jorden finns det minst 20.000 kända arter! De flesta sover i bona, bara i några sekunder: de gamla sover längre än de unga, som bara behöver högst en och en halv timme, uppdelat på intervaller om 15-30 sekunder.

Anne Reeves/Flickr

Anne Reeves/Flickr

Många har frågat sig hur Joe lyckades ta ett foto utan att väcka bina: "Som jag gör med vilket annat djur som helst, från en skallerorm till en bisonoxe". Det verkar som att hemligheten ligger i att hålla sig på lämpligt avstånd och utnyttja de kraftfulla verktygen inom fotografin, som tillåter en att göra otroliga förstoringar!

Advertisement