ISS skickade ut en enorm last med förbrukade batterier i rymden: den har nu landat på Jorden

av Titti Carlberg

14 Mars 2024

ISS skickade ut en enorm last med förbrukade batterier i rymden: den har nu landat på Jorden
Advertisement

Under de senaste åren har Jordens låga omloppsbana blivit alltmer trång. Naturligtvis är den internationella rymdstationen och satelliternas grundläggande för vårt dagliga liv: de hanterar kommunikationer, övervakar miljön och utför många andra funktioner. Men detta innebär även att en större mängd avfall måste kasseras, och ofta skickas det tillbaka till Jorden, vilket nyligen hände med en pall EP-9 batterier från den internationella rymdstationen.

Advertisement

En lastpall med batterier från ISS i ett okontrollerat återinträde

En lastpall med batterier från ISS i ett okontrollerat återinträde

NASA

Intesiferingen av uppskjutningar mot LEO, Low Earth Orbit eller Jordens låga omloppsbana, har lett till behovet av bättre hantering av rymdskräp. Varken satellit- eller mänskliga uppdrag löper dock risk att träffas av skräp, men det kan leda till att nytt avfall skapas som sedan behöver omhändertas. Denna grupp inkluderar lastpallen med förbrukade batterier från den internationella rymdstationen som kallas Exposed Pallet 9, eller EP-9.

Det handlar om batterier som använts av ISS de senaste åren och av astronauter ombord på rymdstationen. Pallen som batterierna lagts i väger 2,6 ton och är särskilt tålig. Den saknar dock ett eget framdrivningssystem: när den väl skickas ut kan den helt enkelt inte byta rutt eller återvända på ett säkert sätt. Så hur sker denna okontrellerade återgång?

Advertisement

Hur återförs batterierna till Jorden?

Hur återförs batterierna till Jorden?

NASA/Mike Hopkins

Kort sagt, med särskild uppmärksamhet för att hantera utskjutningsögonblicket och följa alla faser av det okontrollerade återinträdet, från omloppsbanan till kontakt med marken. Tekniskt sett är det vanligt att lossa föråldrad eller inte längre nödvändig utrustning från den internationella rymdstationen. Men vikten på över 2 ton och innehållet av batterier gjorde EP-9 till ett föremål värt särskild uppmärksamhet från olika delar av världen. Fram till strax före återinträdet är det extremt svårt att med säkerhet förstå var landningen kommer att ske eller om det sker någon negativ påverkan av den.

Även om det inte är ovanligt att ISS skickar avfall till Jorden för bortskaffande, var det meningen att EP-9 batterierna skulle dra fördel av den japanska HTV-transporten. Men så blev det dock inte, på grund av det långsamma bortskaffandet med denna procedur, så den internationella rymdstationen blev tvugna att skicka ut pallen med batterier i rymden. Och vänta på dess återkomst till Jorden.

Batterierna landade på Jorden 3 år senare

Batterierna landade på Jorden 3 år senare

ESA

Iss skickade ut batteripallen EP-9 i mars 2021, och det förväntades ta max 4 år för dess återinträde till Jorden. Man kan säga att förutsägelsen respekterades, eftersom proceduren avslutades i början av mars 2024, exakt 3 år efter ivägskickandet. Detta var den största lasten någonsin som skickats ut från den internationella rymdstationen, därför var det nödvändigt med en exakt spårning under återkomsten till Jorden. Okontrollerat återinträde på grund av bristen på framdrivningssystem för att etablera rutten, men absolut inte en återgång i mörkret.

Efter den gradvisa uteslutningen av områden som Italien och Slovenien landade EP-9 batterierna framgånsrikt på Jorden i ett område mellan Cancun och Kuba, i Mexikanska Golfen. Även om det inte går att vara helt säker på att inget skräp har nått marken är risken för olyckor extremt låg. Kort sagt, det var inte astronauterna som smälte ner detta avfall. utan Jordens atmosfär.

Advertisement