Detta är vad ögonfransar och ögonbryn är till för: anledningen till att vi inte tappade dem i evolutionen

av Titti Carlberg

29 Februari 2024

Detta är vad ögonfransar och ögonbryn är till för: anledningen till att vi inte tappade dem i evolutionen
Advertisement

Utöver på vår kropp har vi även hår i ansiktet, särskilt synligt i ögonbrynen, såväl som ögonfransarna. Men vad är deras funktion? Detta är den verkliga anledningen till att vi har dem.

Advertisement

Den estetiska vården av ögonfransar och ögonbryn

Den estetiska vården av ögonfransar och ögonbryn

Freepik

Ögonfransar och ögonbryn är egenskaper i ansiktet som vårdas på samma sätt som huden och läpparna: många gillar att forma ögonbrynen med en lämplig pincett, för att ge ansiktet ett fräschare utseende och blicken en annan intensitet. Ögonfransarna, istället, förlängs med skicklig användning av mascara, vilket gör att de ser längre och mer voluminösa ut. Det finns vissa människor som också använder lösögonfransar för att göra dem tjockare och mer iögonfallande än vad de egentligen är.

Utöver det estetiska, vad är deras funktion? Har närvaron av dem något egentligt syfte? Vissa människor, ofta män, har mer uttalade och tjockare ögonbryn: hår, i allmänhet, är mer accentuerat hos män och det växer också skägg i deras ansikte, som enligt experter kan representera en symbol för virilitet och "överlägsenhet" jämfört med deras liknande. Kort sagt, de som har ett längre och tjockare skägg skulle representera en bättre partner för det kvinnliga universum, men vilken roll har ögonbryn och ögonfransar hos kvinnan?

Advertisement

Anledningen till att vi har ögonbryn

Ögonbryn har haft en specifik roll sedan människans början: den att skydda ögonen från svett, mjäll och regn. Det sinne vi använder mest för att orientera oss i världen är synen: ögonskydd är därför av avgörande betydelse och det är ögonbrynen som står för detta. När vatten passerar genom dem och kommer in i våra ögon upplever vi en tillfällig synsuddighet, vilket kan desorientera oss och hindra vår medvetenhet om potentiella faror.

Inte nog med det: ögonbrynen fångar eller avleder också andra ämnen och skräp, håller dem borta från ögonen och fungerar också som skydd mot solstrålarna. Det är därför, även om mycket av håret på kroppen försvann med evolutionen, och har blivit mindre viktigt som skydd från kylan, men ögonfransar och ögonbryn kvarstår.

Under tidens gång har ögonbrynen dock fått en annan roll som rör förmågan att uttrycka individuella sinnesstämningar, även de mest subtila att förstå. Därför, enligt en studie, kan ögonbrynen ha utvecklats till att bli alltmer uttrycksfulla: även utan att prata skickar ögonbrynen ett uttryck genom att höja eller dra ihop dem, vilket ger ett klart och tydligt budskap. Detta gör dem till obestridda protagonister i icke-verbal kommunikation, verbal för sin extremt suggestiva förmåga.

Vad har ögonfransar för funktion?

Vad har ögonfransar för funktion?

Freepik

Ögonfransarna har också samma skyddande roll som de små håriga bågarna ovanför dem, de förstärker skyddet av ögongloberna mot vatten, andra vätskor, damm, insekter, fast skräp eller irriterande ämnen. De agerar dock på ett annat sätt: de är extremt känsliga, när de stimuleras aktiverar de en försvarsmekanism som får ögonlocken att stängas, vilket utan dem skulle ta längre tid och framför allt skulle det bara hända när ögat känner att något är på väg in i det. En studie tyder också på att de främjar ögonfuktighet genom att bevara avdunstning.

Ta allt detta i beaktande, innan du gör några ändringar på dina ögonfransar eller ögonbryn - någon kanske bestämmer sig för att plocka dem, tatuera dem eller färga dem - var uppmärksam på deras funktion utan att kompromissa med det grundläggande arbete de gör för att stödja dina ögons hälsa. 

Kände du redan till varför de är så viktiga? Hur sköter du dina?

Advertisement