Virtual reality blir allt populärare: hur det fungerar och varför det kan bli normalt

av Titti Carlberg

20 Februari 2024

Virtual reality blir allt populärare: hur det fungerar och varför det kan bli normalt
Advertisement

Virtuell verklighet är nu en alltmer utbredd närvaro i våra vardagsliv, med applikationer som sträcker sig från tidsfördriv till arbete. I centrum för denna nya upplevelse är VR vision, akronym för Virtual Reality, som tar dig in i den virtuella verkligheten och låter dig uppleva den. Men exakt hur fungerar den? Låt oss ta reda på det tillsammans.

Advertisement

Virtual reality eller förstärkt reality?

Virtual reality eller förstärkt reality?

Pexels

De används ofta som en synonym: enligt vissa är förstärkt reality och virtuell verklighet samma sak, kallad på två olika sätt. Nja, det är inte riktigt så: det finns en skillnad mellan de två koncepten som också återkommer i VR-visionens funktion. Det uppslukande spektrumet är särskilt användbart i detta avseende, en grafik som illustrerar övergången från konkret verklighet till virtuell verklighet, som passerar genom förstärkt verklighet.

Ur denna synvinkel skulle förstärkt verklighet bestå av en sammansvetsning av den verkliga och den datorgenererade världen. Virtuell verklighet representerar tvärtom en värld som helt genereras i datorgrafik. Ungefär som det som händer med VR-videospel, där man bär VR-visir för att kunna spela utan några gränser.

Advertisement

Detta är VR-visir och vad är det till för

Detta är VR-visir och vad är det till för

Pexels

Med tanke på skillnaden mellan förstärkt verklighet och virtuell verklighet, kan vi nu fokusera på vad VR-visir är. Det är en bärbar enhet som tack vare dess avancerade funktion lyckas skapa en virtuell verklighetsupplevelse för användaren som bär den. Det finns fristående VR-visirer, som inte behöver kopplas till andra enheter för att fungera, och anslutna VR-visir som kan användas med en dator eller en spelkonsol. Oavsett typ av VR-visir kan den användas till:

  • videospel, tack vare den virtuella verklighetens fördjupningskapacitet;
  • fysisk aktivitet, för att ha ett riktigt gym hemma;
  • affärsapplikationer, som till exempel personalutbildning eller möten;
  • lärande i skolmiljö, tack vare de pedagogiska tillämpningar som finns tillgängliga.

Kort sagt kan VR-visirer representera ett väldigt användbart verktyg för olika användsområden, allt från tidsfördriv till utbildning, från träning till arbete. Men hur fungerar de?

Hur fungerar VR-visir?

Hur fungerar VR-visir?

Pexels

Alla VR-visir är inte lika eller fungerar likadant. I allmänhet delar de dock alla samma koncept som gör att de kan återskapa en virtuell verklighet som man kan fördjupa sig i. Av denna anledning använder alla VR-visir två högupplösande skärmar, en för varje öga hos användaren. 
Var och en av dessa visirer visar lite olika bilder, vilket skapar effekten av en tredimensionell miljö att utforska. Framför de båda skärmarna har VR-visiren också två linser som hjälper till att fokusera blicken på bilderna och skapa ett brett synfält, på minst 100°. Men det är inte allt. Faktum är att ett VR-visir också måste ha:

  • rörelsesensorer som spårar positionen och rotationen av användarens huvud, för att uppdatera den virtuella verkligheten så att den stämmer överens med användarens rörelser;
  • två kontroller som tillåter användaren att interagera med den virtuella miljön och som konceptuellt påminner om spelkonsolernas klassiska gamepads;
  • programvara som ansvarar för att skapa och tolka den virtuella miljön, som kan vara lika enkel som en applikation eller lika komplex som ett videospel.

Ett VR-visir inkluderar även alla tredimensionella ljudsystem, andra sensorer som förhindrar att krascha in i hinder och hårdvarakomponenter. Men även i sina basversioner är VR-visirer extremt komplexa enheter, där olika tekniker sammanförs för att ge ett homogent resultat. Och låter oss vara med om upplevelser som annars inte skulle ha varit möjliga.

Advertisement