"Boba", den fantasifulla drycken av asiatiskt ursprung som håller på att erövra världen: vad innehåller den?

av Titti Carlberg

12 Februari 2024

"Boba", den fantasifulla drycken av asiatiskt ursprung som håller på att erövra världen: vad innehåller den?
Advertisement

Har du aldrig hört talas om Boba, eller rättare sagt Bubble Tea, ursprungligen från Taiwan i Kina? Det är en extremt speciell och uppskattad dryck som alla åtminstone borde smaka på.

Advertisement

Bubble Tea eller Boba, den asiatiska drycken som har en sprakande smak

Bubble Tea eller Boba, den asiatiska drycken som har en sprakande smak

Freepik

Vi är så pass långt från Asien att vi är tvugna att begränsa oss till att bara observera många av dess typiska egenskaper på långt håll, åtminstone tills vi har möjlighet att besöka det. Men vi kan säkert hitta ett sätt att smaka på den lokala maten även om vi är på andra sidan jordklotet, hämta inspiration från recept eller besöka restauranger som specialiserar sig på kinesiskt, japanskt kök och så vidare. I detta avseende finns det en dryck som du kanske aldrig har hört talas om men som är värd att prova: det handlar om Bubble Tea, som ursprungligen kommer från Taiwan, men som också har blivit populärt i USA och Europa på grund av dess läckra smak och livliga utseende.

Det traditionella Boba, ett namn som är allmänt känt på den asiatiska ön, består av en bas av svart te, till vilken mjölk, is och slutligen tapiokapärlor tillsätts. Efter att ha skakat allt bildas små bubblor på ytan vilket är det som har gett drycken namnet Bubble Tea. Även om det kan, för vissa, låta konstigt att blanda te med mjölk, är detta inte den enda bisarra lokala kombinationen: det finns även te med ost!

I vilket fall som helst beror framgången med Bubble Tea just på dess slutresultat: sött, krämigt, skummande och "sprakande", som det beskrivs av dess många fans.

Advertisement

Historien om Boba från Taiwan, Kina

Historien om Boba från Taiwan, Kina

Freepik

Bubble Tea har ingen lång historia, långt ifrån: till skillnad från många långlivade drycker skapades den första Boba på åttiotalet. Innan dess användes tapiokapärlor som ett dekorativt tillskott till desserter, tills det sägs att en man med namnet Liu Han Chieh började sälja iste på sin anläggning i Taichung. Några år senare beslutade företagsledaren Lin Hsiu Hui, under ett personalmöte, att försöka lägga till tapiokapärlor i sitt iste, vilket fick ett exceptionellt resultat. Även om denna version av historien är obekräftad, verkar det inte råda några tvivel om ursprunget till Boba, som syftar på den attraktiva ikonen Amy Yip, känd i Hong Kong på 1980-talet och vars smeknamn var "Boba".

Att lägga till tapiokapärlor i Bubble Tea gjorde det därför ännu mer originellt och läckert. Dessa pärlor lägger sig i botten och har en gummiliknande konsistens, mittimellan gelégodis och tuggummi. Även om drycken är ganska ny har den hamnat på första plats i Asien och håller på att erövra resten av världen. Naturligtvis finns det många varianter, baserat på olika tesmaker och mjölken som tillsätts, men också på frukten. Faktum är att den kan smaksättas med jordgubbar, lavendel, choklad, kaffe, mandel och så vidare utifrån preferenser. Det färgade sugröret är den sista och oundvikliga touchen för att ge utseendet på denna kreativa dryck en extra nypa färg.

Bubble Teas starka sida som har gjort dess framgång är därför just tapiokapärlorna, som förtjänar särskild uppmärksamhet. De erhålls från kassavaroten, från den Sydamerikanska växten med samma namn, som kom från Brasilien till Taiwan via Sydostasien mellan 1845 och 1945, under det japanska styret. Det innehåller höga mängder C-vitamin och kalcium, vilket också gör drycken till ett utmärkt näringsämne. Innan pärlorna tillsätts till drycken är de hårda, vita och smaklösa, så det är av denna anledning som de kokas i flera timmar i behållare fyllda med söt sirap tills de blir mjuka. Efteråt kan de strös med farinsocker och honung, och blir i praktiken små svarta, fruktiga gummigodis. Vissa varianter inkluderar tillsats av Popping Pearl, som består av tångextrakt och tillägg av en fruktig arom efter smak.

Hur man förbereder Boba-Bubble Tea

Hur man förbereder Boba-Bubble Tea

Freepik

Från sitt ursprungliga sammansättning har Bubble Tea därför utvecklats till en serie varianter som möter de mest olikartade smakerna och kan konsumeras både varmt och kallt. Om du vill göra en egen traditionell Boba, här är ett recept för dig att testa. Det du behöver är:

  • 2/3 påsar svart eller grönt te;
  • Generösa mängder tapiokapärlor;
  • Tre glas vatten; 
  • Fet kokos-, mandel- eller sojamjölk;
  • Sötningsmedel som aromatisk sirap, strösocker, honung eller annat.

Nu är du klar för tillagningen:

  • Koka upp vatten och lägg i tepåsarna, vänta tills vattnet är rumstempererat. Om du vill kan du lägga i sirap, honung eller något annat sötningsmedel, häll upp i ett glas och rör om medan teet fortfarande är varmt.
  • Vid denna tidpunkt, medan det svalnar, förbered tapiokapärlorna. Häll en kopp vatten i en kastrull och låt det koka upp, tillsätt socker och rör om tills det lösts upp. Lägg i pärlorna och låt dem koka i 3-15 minuter enligt anvisningar på förpackningen, rör om hela tiden. Häll sedan av pärlorna under varmt vatten och lägg dem i en skål.
  • Fyll ett stort glas med is, häll upp teet och tillsätt ett halvt glas mjölk. Blanda väl och tillsätt de färdiga pärlorna. Skaka drycken för att få "bubbeleffekten".

Allt som nu återstår är att smaka, vad tycker du?

Advertisement