Fungerar par med många års åldersskillnad?

av Titti Carlberg

16 Januari 2024

Fungerar par med många års åldersskillnad?
Advertisement

När vi får höra talas om par där det finns en stor åldersskillnad blir vi oftast lite chockade. Nu menar vi de så kallade "age-gap relationships", det finns många exempel av dem inom underhållningsvärlden, men även utanför den är det ett ganska vanligt fenomen. Vi har lyft fram hur dessa parförhållande verkar fungera effektivt.

Advertisement

Hur brukar sådana par vara?

Hur brukar sådana par vara?

Pixabay

När vi pratar om dessa par syftar vi på de med minst 10 års ålderskillnad. Forskare från Deakin University i Australien studerade detta fenomen hos heterosexuella par och fann att i majoriteten av fallen är mannen den som är äldst, bara i 1% av fallen är kvinnan äldre än mannen. Detta fenomen kan förklaras av en rent biologisk faktor, män tenderar faktiskt att välja en yngre partner eftersom de på så sätt fortfarande kan få barn. Tvärtom, väljer en kvinna en äldre man eftersom hon vill ha en viss ekonomisk och även en relationell stabilitet med honom.

Advertisement

Varför skulle en kvinna vilja välja en yngre man?

Varför skulle en kvinna vilja välja en yngre man?

Pixabay

Vi har sett att när det gäller män tenderar de att välja en yngre partner, särskilt av biologiska skäl. För äldre kvinnor är det dock annorlunda, numera har de möjlighet att skaffa sig en karriär och vara ekonomiskt oberoende, av denna anledning söker de inte efter en man utifrån hans ekonomiska tillstånd. Det slutar ofta med att de hittar kärleken i en mycket yngre man, som kanske ännu inte har byggt upp en egen karriär.

Men det som verkligen betyder något är livsstilen, för att 2 personer ska kunna ha ett förhållande bör de på något sätt ha liknande vanor och samma livsfilosofi. Det är inte så vanligt när det är en stor åldersskillnad mellan dem, men det är definitivt inte omöjligt.

Vilka är de berömda paren med stor åldersskillnad

Vilka är de berömda paren med stor åldersskillnad

Cheep/Wikimedia Commons-CC-BY-SA-4.0

I Italien och även runt om i världen är par med många års skillnad allt vanligare. Ett exempel på en kvinna som är mycket äldre än sin man är Frankrikes president Emanuel Macron och hans fru Brigitte Macron, det skiljer 24 år mellan dem, men det verkar som att allt är bra mellan dem.

När det gäller män som är yngre än sin flickvän har vi i filmvärlden till exempel Joaquin Phoenix och Rooney Mara, med 11 års skillnad. De lärde känna varandra vid en filminspelning och år 2020 fick de ett barn.

I vissa fall kan åldersskillnaden till och med överstiga 30 år, som i fallet med Richard Gere och Alejandra Silva.

Trots vad den allmänna opinionen tycker säger vetenskapen att dessa par verkar fungera bra. Visst skapas skillnader mellan paren ytterligare utmaningar, men inga som inte kan övervinnas lätt med engagemang och uthållighet. Har man bara de rätta värderingarna av ärlighet och respekt i relationen blir åldern i praktiken bara en siffra.

Par måste kunna lita på varandra och finna en korrekt balans.

Advertisement