Den första tomaten som odlades i rymden var försvunnen i åtta månader: nu har astronauterna återfunnit den

av Titti Carlberg

27 December 2023

Den första tomaten som odlades i rymden var försvunnen i åtta månader: nu har astronauterna återfunnit den
Advertisement

Astronauterna ombord på den Internationella Rymdstationen lyckades återfinna en borttappad tomat vid slutet av ett experiment, flera månader efter att de hade tappat bort den. Detta är vad som hände.

Advertisement

En liten tomat försvunnen på ISS

En liten tomat försvunnen på ISS

NASA/Wikimedia commons - Public Domain

Mysteriet med den försvunna tomaten på ISS, den Internationella Rymdstationen, som befinner sig cirka 400 km ovanför Jorden, är äntligen löst. I mars 2023 förlorade astronauten Frank Rubio en liten tomat som odlats inne på stationen. Detta är vad som gjordes känt då, och nu har man äntligen återfunnit den bit som återstår av det lilla experimentet. Den 6 december 2023, med anledning av ISS 25-årsjubilem, hölls en livestreamingkonferens med de 7 atronauterna ombord på ISS, under vilken Jasmin Moghbeli från NASA förklarade: 

"Vår kära vän Frank Rubio som redan är hemma fick skulden för att ha ätit tomaten. Men nu kan vi rentvå honom. Vi har återfunnit tomaten.".

Frukten i fråga, var en liten Red Robin-tomat på 2,3 centimer som ingick i grödan som odlades under Veg-05-experimentet, följt och övervakat av Rubio själv. I slutet av proceduren, trots vissa svårigheter under odlingen, som dock löstes effektivt, fick varje astronaut njuta av varsin liten smakbit. Så, den 29 mars åt hela besättningen varsitt prov av skörden, utom Rubio: hans ranson som fanns i en lufttät plastpåse avdunstade innan han kunde konsumera den.

Advertisement

Frank Rubio och tomaten som försvann i rymden

Frank Rubio och tomaten som försvann i rymden

NASA

Första gången ämnet "försvunnen tomat" offentliggjordes var den 13 september 2023, med anledning av Rubios ettåriga rekord i omloppsbanan. Faktum är att han är den första amerikanska astronauten som tillbringar en så lång tid i rymden. När Soyuz, den ryska rymdfarkosten som Rubio befann sig på fick problem, ersattes den med uppskjutningen av en annan Soyuz, vilket förlängde hans vistelse med 6 månader. 

Angående den försvunna tomaten hade astronauten sagt, med ironi: "Jag tillbringade en massa timmar på att leta efter den. Men jag är ganska säker på att tomaten förr eller senare kommer att dyka upp igen, dock uttorkad, och bevisa att jag hade rätt, någon gång i framtiden.".

Även om han kände sig ansvarig för det som hade hänt, bör det understrykas att det inte är ovanligt att sådant kan hända på ISS. Mikrogravitationsmiljön och rymdens storhet gör att föremål kan flytta sig och hamna i hörn som är svåra att genomsöka. 

Efter 25 års verksamhet är det inte så ovanligt att saker och ting försvinner bland allt insamlat material med tiden. Dessutom måste besättningen hela tiden ta itu med flera viktiga experiment och förståeligt nog ägnade sig besättningen hellre åt vetenskaplig forskning än åt en försvunnen tomat.

Kommentarerna från astronauten som förlorade en tomat på ISS

Kommentarerna från astronauten som förlorade en tomat på ISS

NASA

Veggie-experimentet som involverar odling av frukt och grönsaker i en miljö som skiljer sig från den terrestra är för att studera skörden under mikrogravitationsförhållanden och förstå hur detta kan utföras på månen eller Mars territorium.

Den 13 oktober, två veckor efter att Rubio hade återvänt till Jorden, efter 371 dagar i rymden, tillsammans med de ryska besättningskamraterna Sergey Prokopyev och Dmitri Petelin, intervjuades han om den försvunna tomaten. Rubio sa att han inte lyckades hitta den, trots att hade tillbringat "18 till 20 timmar av min tid på att leta efter den. Problemet är att luftfuktigheten där uppe är runt 17%. Den har förmodligen torkat ut till den grad att den är oigenkännlig och någon kanske helt enkelt slängde den. Men om inte, låt oss hoppas att någon en dag hittar den: en liten uppenbar sak" tillade han med humorism.

Efter att ha pratat om den lilla frukten kommenterade astronauten svårigheten han upplevde med att vara borta från sin familj, fru, barn och vänner under en så lång tid. Om han hade vetat från början att uppdraget skulle pågå i ytterligare ett halvår hade han inte åkt på det, sa han. 

"I vilket fall som helst fick vi mycket stöd när beskedet om förseningen kom. Kärleken och stödet vi fick var överväldigande och det gjorde allt så mycket enklare.".

Slutligen gick allt som det skulle: Rubio återvände till Jorden och hans lilla tomat hittades till slut av den andra besättningen.

Advertisement