2000 år gamla mynt upptäckta i en buddhistisk helgedom: de bekräftar kopplingar till det romerska riket

av Titti Carlberg

02 December 2023

2000 år gamla mynt upptäckta i en buddhistisk helgedom: de bekräftar kopplingar till det romerska riket
Advertisement

Arkeologiska fynd representerar otroliga möjligheter att lära sig mer om ett lands kultur eller förflutna, men vissa upptäckter är fascinerande just på grund av de mysterier som de ger upphov till, som till exempel en kruka full med 2000 år gamla mynt. Denna upptäckt skedde i Pakistan, på UNESCO:s plats Mohenjo Daro, och mynten kan ha kopplingar till det romerska riket.
Låt oss se varför och vad det kan innebära.

Advertisement

2000 år gamla mynt hittade i Mohenjo Daro

2000 år gamla mynt hittade i Mohenjo Daro

Comrogues/Wikimedia Commons - CC BY 2.0 DEED

Enligt vad som rapporterades av Dr. Shakir Shah, som var ansvarig för upptäckten, kan mynten som hittades i Mohenjo Daro tillhöra Kushan-perioden. Det var ett forntida imperium som var etablerat på Bactrias territorier och de omgivande områdena runt 1:a århundradet. Dessa mynt, som låg i en kruka, är delvis smälta och bildar ett enda kopparblock
Shah bekräftar att de kommer föras till laboratoriet för djupgående analys och studeras noggrant.

För närvarande tros de vara nästan 2000 år gamla och att de användes av Uezhi, befolkningen i början av Kushan-imperiet. Förhoppningen av analysen är att mynten ska avslöja nya spekter av historien om denna breda asiatiska korsväg mellan Främre Orienten, Kina och indiska subkontineneten

Advertisement

Förbindelse med det romerska imperiet i Mohenjo Daros mynten

Förbindelse med det romerska imperiet i Mohenjo Daros mynten

Sheikh Javed Ali Sindhi/Facebook

Och från de första analyserna verkar det finnas ett visst samband mellan de 2000 år gamla mynten som hittades i Mohenjo Daro och Romariket. Det är nu med säkerhet känt att det fanns relationer mellan Rom och Kina: om inte annat var de två civilisationerna medvetna om den andras existens. När det gäller Mohenjo Daro-mynten är situationen en annan. Kushan-imperiet föddes på askan av det indo-grekiska kungariket, i sin tur arvtagare till en av de stater som skapades efter Alexander den Store. Yuezhi-härskarna kontrollerade ett vägskäl mellan olika civilisationer och hade assimilerat element av grekiskt eller indiskt ursprung. Förbindelsen med Rom är av denna typ, och beror på Kushanrikets synkretiska natur.

Faktum är att mynten visar överraskande referenser till Romerska Riket, särskilt tydligt i porträtten som finns på några av dem. Positionerna som skildras påminner om mynten som präglades av Augustus och sedan av alla kejsare för att hedra sig själva eller kommunicera imperialistisk propaganda. Detta är utan tvekan en intressant teori som, när den väl bekräftats, skulle kunna skriva om en del av historien om Kushans och Mohenjo Daro-platsen.
Å andra sidan går det inte att prata om ett vägskäl om det inte finns civilisationer som möts och påverkar varandra.

Arkeologisk upptäckt vid Takht-e-Bahi: ännu äldre mynt

Arkeologisk upptäckt vid Takht-e-Bahi: ännu äldre mynt

Sheikh Javed Ali Sindhi/Facebook

Mynten som upptäcktes vid Mohenjo Daro kan dateras tillbaka till en period mellan 1:a och 300-talet, men de är tydligen inte de äldsta som hittades i området. Mynt från det första århundradet som går tillbaka till parthernas styre har upptäckts på Takht-e-Bahi, en buddhistisk plats i västra Pakistan. Vi skulle befinna oss i en period före bildandet av Kushan-imperiet, och därför också av Mohenjo Daro-mynten.

I slutändan öppnar arkeologiska fynd av detta slag ett fönster mot en intrikat mosaik av historiska kopplingar. Romerska påverkare i Yuezhis synkretiska imperium ger oss mycket information om vad som var ett av de förflutnas mest dynamiska vägskäl.

Allt som återstår nu är att studera mynten och hoppas på nya upptäckter som kan visa oss en mer definierad bild av vårt förflutna.

Advertisement