NASA tar ett "ovanligt" foto av Mars: en fantastisk utsikt över Mars horisont

av Titti Carlberg

03 December 2023

NASA tar ett "ovanligt" foto av Mars: en fantastisk utsikt över Mars horisont
Advertisement

Människan har ännu inte varit på Mars, men tack vare en rymdfarkost från NASA kan vi nu se tidigare opublicerade bilder av den röda planeten. Låt oss se dem tillsammans.

Advertisement

Mars, den röda planeten som är i centrum för vetenskapligt intresse

Mars, den röda planeten som är i centrum för vetenskapligt intresse

ESA & MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/RSSD/INTA/UPM/DASP/IDA/Wikimedia commons - CC BY-SA 3.0 igo

Vi vet många saker om Mars, även om ingen människa ännu har satt sin fot på den. Belägen mellan Jorden och Jupiter, är den den fjärde planeten i vårt solsystem, definierad som "den röda" på grund av dess karakteristiska färg som beror på överflöd av järnoxid på dess yta. Dess dimensioner är mindre än Jordens, med en diameter på ungefär hälften av vår jordklots diameter.

Mars ligger på ett medelavstånd på cirka 225 miljoner kilometer från solen och dess atmosfär är väldigt tunn, cirka hundra gånger tunnare än vår, och består av 95% koldioxid. Dess yta är väldigt varierande och består av vidsträckta slätter, bergskedjor och en stor kanjon känd som Valles Marineris, som är längre och djupare än Grand Canyon på jorden. Geologiska särdrag tyder på forntida flytande vattenaktivitet, såsom floder och sjöar, och den är också värd för jordliknande polarisar, som delvis kan smälta under varmare perioder.

Mars har varit föremål för många rymduppdrag, inklusive robotfordon som Spirit, Opportunity, Curiosity och Perseverance Rovers. Den idealiska framtiden är att utföra mänskliga uppdrag för att utforska planeten närmare och bättre förstå dess geologi, men framför allt är möjligheten av tidigare eller nuvarande liv i själva centrum för intresset i sökandet efter utomjordiskt liv

Även om inga avgörande bevis har hittats, skulle den tidigare hypotesen om förekomsten av flytande vatten vara en nyckelingrediens för utvecklingen av livet som vi känner till. Rymdorganisationer som SpaceX arbetar med uppdrag och teknologier som kan möjliggöra koloniseringen av den röda planeten i framtiden, men för tillfället får vi begränsa oss till att observera de suggestiva bilderna av vår "granne", som släppts av NASA.

Advertisement

Mars horisont fotograferad av Odyssey

Mars horisont fotograferad av Odyssey

NASA/JPL-Caltech/ASU

Nasa:s Odyssey, tack vare sin Themis-kamera (Thermal Emission Imaging System), spektrometern termisk avbildning som kartlägger sammansättningen av Mars yta, har knäppt några riktigt fascinerande kort: detta är Mars horisont. Att kunna beundra Marshorisonten är verkligen överraskande och inte bara för astronauter och rymdentusiaster: det här fotot togs cirka 400 km ovanför den röda planetens yta, samma avstånd mellan jorden och den internationella rymdstationen.
Mars Odyssey lyckades fånga damm och moln på Mars himmel, inklusive planetens två små månar, Pobos och Deimos.

Odyssey, byggd av Lockheed Martin Space, är den rymdsond som kretsar kring Mars, lanserad den 7 april 2001 av NASA, som en del av den amerikanska rymdorganisationens Mars-utforskningsprogram.

Namnet "Odyssey" är en referens till det homeriska eposet, som symboliserar rymdresor och äventyr. Sonden lanserades med syftet att genomföra vetenskapliga studier på Mars, för att leta efter spår av vatten och is på dess yta och för att fungera som en kommunikationsbrygga mellan uppdrag på jorden och framtida på den röda planeten. Orbitern är utrustad med olika vetenskapliga instrument: förutom THEMIS är den utrustad med laserhöjdmätaren MARIE (Mars Radiation Enviroment Experiment), som studerar strålningen på Mars yta.

Ursprungligen var dess uppdrag utformat för att pågå i endast två år, men dess arbete har förlängts upprepande gånger på grund av dess tillförlitlighet och kontinuerliga bidrag. Efter tjugotvå år av uppdrag blev forskarna förvånade över att se vad som väntar dem när de äntligen lyckas nå detta eftertraktade mål.

Kurvigt landskap på Mars: detta är vad astronauterna kommer se på Mars

Kurvigt landskap på Mars: detta är vad astronauterna kommer se på Mars

NASA Jet Propulsion Laboratory

Rymdbilder inspelade av rymdfarkosten erbjuder panoramavyer av Mars kurviga landskap, som manifesterar sig i all sin häpnadsväckande magnifikenhet under den molniga, dammiga filten. Det handlar om tio bilder som inte bara ger en klarare och mer komplett bild av planeten, utan också mer information och detaljer om dess atmosfär.

Mars Odyssey THEMIS operationschef Jonathon Hill, på Arizona State University, säger: "Om det fanns astronauter som kretsade runt Mars, så är detta inget perspektiv de skulle ha. Ingen Mars-rymdfarkost har någonsin haft denna typen av första syn.".

Det som gör den här översikten extraordinär är svårigheten att producera den, eftersom det tog ingenjörer vid NASA:s Jet Propulsion Laboratory, beläget i södra Kalifornien, tre månader att få fram den. Den infraröda kameran har gjort den känslig för värme, vilket gör att den kan kartlägga damm, sand, is och sten, inklusive temperaturförändringar på Mars. Eftersom THEMIS inte kan rotera, var teamet tvunget att vända sonden 90° och se till att solens strålar fortsatte att lysa upp sondens solpaneler utan att träffa dess känsliga utrustning. Lösningen var att orientera rymdfarkostens antenn bort från Jorden och avbryta kommunikationen under den tid som krävdes för att fotografera. Bland fotografierna dyker, som nämnts, även Phobos, en av Mars två månar, upp i nya synvinklar, vilket skulle kunna hjälpa till att förstå om det är en asteroid eller en bit av planeten som kastats ut efter ett nedslag. 

Människans första steg på Mars, den röda planeten, kommer därför allt närmare.

Advertisement