Det första flygtestet för denna flygmaskin har passerat: den kan parkeras i garaget

av Titti Carlberg

30 November 2023

Det första flygtestet för denna flygmaskin har passerat: den kan parkeras i garaget
Advertisement

Denna extraordinära flygande bil klarade testet i himlen: ett amerikanskt företag har skapat och invigt dess första flygtur. Låt oss lära känna den lite bättre och upptäcka alla dess egenskaper och framtidsutsikter.

Switchblade, framtidens flygande bil

Switchblade, framtidens flygande bil

Samson Sky

Hur ofta har vi föreställt oss att kunna flyga med vår egen flygmaskin? Detta futuriska scenario har möjliggjorts av Samson Sky, ett företag i Prineville, Oregon i USA. Det är en bil som kan användas som sådan, alltså för att köras på vägar, men som också kan förvandlas, på bara tre minuter, till en flygbil. Dess namn är Switchblade och efter fjorton års planering var den äntligen redo att lyfta. Inte nog med det: inom några år kan den vara tillgänglig för allmänheten.
Sam Bousfield, VD på Samson Sky och designer av Switchblade säger "med den här typen av fordon kommer du aldrig bli stillastående".

En verkligt fascinerande utsikt, om denna revolutionerade bil faktiskt kan hamna i våra garage och användas som personligt flygande transportmedel. För ett år sedan bekräftades flygbilen flygvärdig av Federal Aviation Administration, fjorton år efter att den tillkännagavs för världen. Därmed lyfte den officiellt, till stor belåtenhet för dess designer.

Switchblade är utrustad med tre hjul och är godkänd för vanliga vägar, men kan förvandlas till en flygbil som kan tillryggalägga 320 km på en timme genom att bara trycka på en knapp, precis som den imaginära kollektiva fantasin fantiserade om när det handlade om flygande bilar och som många filmer redan har föreslagit.

Advertisement

Flygbilens första lyft, alla dess funktioner

Flygbilens första lyft, alla dess funktioner

Samson Sky Switchblade/Youtube

Den flygande bilens första flygtur ägde rum på Grant Country International Airport i Moses Lake, Washington. Efter att ha nått en höjd på 150 meter snurrade den runt innan den förberedde sig för landning efter sex minuter. 
Bousfield berättar stolt:

"Efter 14 år av rigorös design och testning, representerar vår första flygning en enorm milstolpe. Detta sätter oss på vägen mot att producera tusentals Switchblades för att möta den stora entusiastiska efterfrågan på marknaden som vi får."

Faktum är att företaget har redan tagit emot drygt 2.300 bokningar från potentiella köpare, från femtiosju olika länder. Det uppskattade priset för Switchblade kommer att ligga på runt 170.000 dollar, men det kommer finnas dyrare modeller, som specialversionen på 330.000 dollar och Limited för 770.000 dollar.

"Oavsett om du tar kurvor eller kör genom staden i full bekvämlighet, erbjuder Switchblade den entusiastiske föraren en perfekt kalibrerad körupplevelse. Med skivbromsar på alla hjul, en intuitiv Alpha Technologies-instrumentbräda och en luftkonditionerad hytt är Switchblade redo för vad som än väntar. Flyg för att spara tid eller helt enkelt för att observera världens skönhet från ovan. Håll dig på vägen när det inte är säkert att flyga eller när du vill se saker på nära håll." läser vi på Samson Skys hemsida.

Fordonet är utrustat med stötfångare fram och bak, sidointrång och krockskydd, fallskärm för hela fordonet, valfri hörbar landningshöjd och autopilot. Dess design med tre hjul krävs för att kvalificera sig som motorcykel i de flesta jurisdiktioner, vilket underlättar vägackrediteringsprocessen.

Switchblade-flygbilen har genomfört sin första flygning: och nu?

Switchblade-flygbilen har genomfört sin första flygning: och nu?

Samson Sky Switchblade/Youtube

Switchblade kommer att säljas som en experimentflygbil som till stor del kommer att behöva monteras ihop efter köpet, men företaget kommer att förse köparna ett Builder Assist Center som gör att operationen kan slutföras inom en vecka, inklusive verktyg och nödvändig tillsyn. 

Flygbilen har två säten och kan överstiga 200 kilometer i timmen på vägen, med vingar och stjärt infällda, och nå 322 km/h på maximalt 400 meters höjd. Bränslesystemet är hybrid och kräver en traditionell bensinpump som kan fylla tanken med 160 liter som räcker i drygt 805 km.

Efter att ha tryckt på knappen kommer man se vingarna och stjärten vecklas ut från undersidan av chassit. När man har kört ut från sitt garage kommer det att vara möjligt att köra mot närmaste lokala flygplats innan man fortsätter med att lyfta. För att påbörja flygningen behövs en fri landningsbana på cirka 335 meter, det kommer alltså inte att vara möjligt att lyfta från vilken väg som helst, utan man måste till en flygplats. När man har tillryggalagt den nödvändiga sträckan landar man och ställer in fordonet på bil-läge och kör på vägen den sista sträckan för att nå sin destination. Efter resan kan bilen/flygbilen förvaras i garaget som en vanlig bil, utan att behöva betala ett dedikerat utrymme.

Det är ännu inte känt när, exakt, detta spännande prospekt kommer att användas i praktiken, men efter det första godkända flygtestet kommer Samson Sky att försöka sig på att producera olika prototyper. Allt som återstår nu är att vänta på att Switchblade ska landa i framtidens garage!

Advertisement