Ett par maskar återvände till livet efter 46 000 år i den sibiriska glaciären och började skaffa "barn"

av Titti Carlberg

26 November 2023

Ett par maskar återvände till livet efter 46 000 år i den sibiriska glaciären och började skaffa "barn"
Advertisement

Kan man återvända till livet efter att ha varit nedfryst i tusentals år? Det är tydligen målet för många människor, och ett par maskar klarade det. Låt oss se vad det handlar om.

Nematoder, små maskar med otroliga egenskaper

Nematoder, små maskar med otroliga egenskaper

Wikimedia commons/Public Domain

Nematoda phylums, mer allmänt kallad rundmask, är organismer som finns i en mängd olika miljöer, som också kan vara parasiter hos växter, djur och till och med människor. De kännetecknas av cylindriska och osegmenterade kroppar, ofta bara några millimeter långa, men deras dimensioner kan variera mycket. Dessa är väldigt olika organismer, med ett brett utbud av livsstilar och anpassningar. Många lever fritt i jorden, vilket bidrar till nyckelprocesser som nedbrytning av organiskt material. Den mest kända är nematoden Caenorhabditis elegans, som ofta används som modellorganism i vetenskapliga forskningslaboratorier.

Utrustad med ett relativt enkelt nervsystem och en komplett matsmältningskanal, är deras ekolog extremt mångsidig, med vissa arter anpassade för att leva i extrema miljöer, såsom djupen av oceanerna eller ökensand. Vissa nematoder är kända för sin motståndskraft mot ogynnsamma miljöförhållanden, såsom perioder av torka eller låga temperaturer: det senare är just fallet med paret som hittades nedkylda i den sibiriska kylan, som otroligt nog återupplivades efter tusentals år i glaciären.

 

Advertisement

Ett par nedfrysta maskar återvänder till livet efter 46.000 år: upptäckten

Ett par nedfrysta maskar återvänder till livet efter 46.000 år: upptäckten

Plos Genetics

Anastasia Shatilovich, vetenskapsman vid Institutet för fysikalisk-kemiska och biologiska problem i markvetenskap RAS i Ryssland, som år 2018 "väckte tillbaka till livet" två maskar av honkön fångade i en fossilerad håla i Arktis, cirka fyrtio meter över havet, en gång ett skydd grävt av gnagare. Forskaren begränsade sig i själva verket till att tina upp nematodparet, men de började röra på sig som om ingenting hade hänt.

Ett exceptionellt fenomen, som bevisar för forskare om hur maskar kan hålla sig vid liv under extrema förhållanden, under otroligt lång tid, som 46.000 år och kanske ännu längre. Under just den perioden var neandertalmänniskan som befolkade jorden, och nematoderna samtida.

De två små varelserna representerar en tidigare okänd art av nematoder och vid tidpunkten för nedfrysningen hamnade de i ett tillstånd som kallas kryptobius, ett vilande tillstånd under vilket kroppen inte får någon näring och matsmältningen upphör att arbeta.

Philipp Schiffer, en av författarna till studien som genomfördes vid Zoologiinstitutet vid universitetet i Köln, Tyskland, underströk att den mest otroliga aspekten av upptäckten gäller just hur lång tid masken överlever kryptobios. Forskare var redan medvetna om att nemotoder, som är bland de mest talrika och allmänt förekommande organismerna på planeten, kunde överleva perioder av "uppehåll" i livsmiljöer med temperature under noll, vilket hände med en annan art i Antarktis, som efter att sovit i tjugofem år i fryst mossa, men fram till nu var det den längsta tid som registrerats och representerade ett absolut rekord. Men vad är ett kvarts sekel jämfört med nästan femtio tusen år?

Efter att ha överlevt 46.000 år i isen förökade sig de två maskarna

Efter att ha överlevt 46.000 år i isen förökade sig de två maskarna

Plos Genetics

Men det är inte allt, för maskarna, när de väl var upptinade, började till och med att fortplanta sig. Schiffer sa: "Ingen hade kunnat tro att den här processen kunde pågå i årtusenden, 40.000 år eller ännu längre. Det är helt enkelt fantastiskt att livet kan börja igen efter så lång tid, i fasen mellan livet och dess slut. Allt verkar vara möjligt för dessa djur och det är därför de är så fascinerande.".

För att fastställa nematodernas ålder använde forskarna radiokoldateringsmetoden för att verifiera åldern på permafrostprovet: mellan 45.839 och 47.769 år, under sen Pleistocen
En annan art hade tidigare hittats vid liv efter att ha tillbringat fyrtio år i den torraste öknen på Jorden, den i Atacama i Chile, som hade hittats uttorkad i ett herbarium. Gränserna för överlevnad i extrema miljöer är verkligen ett privilegium för dessa små maskar, men aldrig tidigare har de visat så lång livslängd.

Arten som identifierades i den sibiriska permafrosten genom att sekvensera genomet fick namnet Panagrolaimus kolymaensis av forskarna, inspirerade av Kolymafloden i Ryssland.
När de små nematoderna, en art som kan föröka sig autonomt, hade tinats upp i laboratoriet och förts tillbaka till livet började de fortplanta sig. För närvarande fortsätter forskare att övervaka sina "arvingar" för att förstå deras extrema förmåga att överleva under alla förhållanden och den eventuella möjlighheten att omvandla samma supergenetiska egenskaper till andra djur som riskerar att dö ut, på grund av alltmer alarmerande klimatförändringar. Men det faktum att denna nematod endast lever i en eller två månader gör det lite mer komplicerat att sekvensera dess DNA.

Teymuras Kurzchalia, professor involverad i studien sa: "Det viktigaste budskapet eller sammanfattningen av denna upptäckt är att det är i princip möjligt att stoppa livet för en längre eller kortare tid och sedan starta det igen.". 
Identifieringen av generna som tillåter denna process, visar att "de inte kan överleva utan ett speciellt socker kallat trehalos. I slutändan kan kryptobios kanske en dag konstrueras av människor.". 

En spännande möjlighet, att dessa små maskar verkar kunna göra det möjligt, trots allt har de visat sig vara mycket mer anpassningsbara och motståndskraftiga än människor, trots deras enkelhet. Vad tycker du om denna extraordinära upptäckt?

Source:

https://journals.plos.org/plosgenetics/article?id=10.1371/journal.pgen.1010798

Image preview credit: United Nations Photo/Flickr - CC BY-NC-ND 2.0

Advertisement