Ett fossilt fotavtryck från Krita hittas under en morgonrunda: den otroliga upptäckten

av Titti Carlberg

24 November 2023

Ett fossilt fotavtryck från Krita hittas under en morgonrunda: den otroliga upptäckten
Advertisement

Stora upptäckter sker ofta av en slump, men de kan ha en dramatisk inverkan på forskning och kunskap. Ett perfekt exempel är den senaste upptäckten av ett 140 miljoner år gammalt dinosauriefotavtryck, som inträffade helt av en slump på Brownsea Island i England. Låt oss se vad som hände, och vad som hittades under en lugn morgonrunda.

Advertisement

Ett fossilt avtryck från en dinosaurie som levde för 140 miljoner år sedan har upptäckts

Ett fossilt avtryck från en dinosaurie som levde för 140 miljoner år sedan har upptäckts

DinoTeam/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED

Sophie Giles är en National Trust ranger på Brownsea Island i södra England. Under en joggingtur på morgonen stöter kvinna på ett konstigt spår på en sten, som identifierades som ett fossilt dinosaurieavtryck. Specifikt skulle det vara en gigantisk iguanodon, en imponerande växtätare på tre meter, 10 meter lång och med en vikt på 5 ton.

Denna dinosaurie strövade runt på jorden mellan slutet av jura-perioden och början av krita, den är ett emblem för den extraordinära mångfald av liv som kännetecknar dinosaurieperioden. Som vi kommer att se är Brownsea Island inte nytt för ens gamla fossilfynd. Ändå kommer plattan som innehåller det fossila iguanodonavtrycket från Purbeck, en anna ö i södra England. Förd till Brownsea på 70-talet, men ingen hade lagt märke till det förrän upptäckten som skedde av en slump.

Advertisement

Upptäckten av avtrycket under en morgonrunda

Upptäckten av avtrycket under en morgonrunda

The National Trust Brownsea Island/Facebook

Berättelsen om denna upptäckt börjar med Sophie Giles, en vaktmästare på National Trust, hon var ute på en tidig morgonjoggingtur i lätt regn. När hon korsar en plats som hon besöker dagligen märker hon att lite vatten samlats på något som verkar vara ett fotspår. Det är därför, tack vare regnet, som Sophie lyckas göra denna oväntade upptäckt: vem vet hur många gånger hon har gått förbi det och sett den stenen, utan att inse det. 

Importerad från Isle of Purbeck, användes stenplattan i Brownsea för att stenbelägga stigen. Varje dag i någons fotspår, men aldrig igenkänd som fossila avtryck av en dinosaurie. Och först efter en tid, tack vare den slumpmässiga upptäckten, inser vi värdet av detta fynd. Sophie själv berättar:

Jag joggade, och jag passerar denna plats nästan varje dag. Det regnade och en pöl hade bildats i detta avtryck och var plötsligt synligt. Jag måste ha sett det många gånger förut men aldrig lagt märke till det.

En dinosaurie från 140 miljoner år sedan, men inte bara: upptäckterna i Brownsea

En dinosaurie från 140 miljoner år sedan, men inte bara: upptäckterna i Brownsea

Pexels

Även om stenen med iguanodonavtrycket faktiskt inte kommer från Brownsea, är den engelska ön verkligen inte främmande för fossiler. Brownsea är känt för sin jura- och kritakust och har ett överflöd av gamla djurfossiler, inklusive fotspår. Och detsamma kan sägas om den närliggande Isle of Purbeck, varifrån det 140 miljoner år gamla avtrycket kommer.

National Trust, ansvarig för naturreservatet på Brownsea, söker samarbete för att bättre förstå upptäckten. För tillfället har intendenten för Dinosaur Isle Museum på Isle of Wight, Dr. Martin Munt, bekräftat fotavtryckets tretåiga natur. Det tillhör nästan säkert en Iguanodon, men det är för tidigt att säga säkert. 

Vi får vänta på nya studier när Brownsea Island öppnar för allmänheten igen i mars. Och den här gången kommer sökningen inte vara slumpmässig.

Advertisement