Iran: en 2 600 år gammal kruka används som sophink på ett museum

av Titti Carlberg

16 November 2023

Iran: en 2 600 år gammal kruka används som sophink på ett museum
Advertisement

Rasht-museet i Iran invigdes 1971 och det rymmer en rik arkeologisk avdelning, med utställningar av förislamiska fynd och mer. Bland de arkeologiska underverken finns också en antik terrakottakruka daterad till för 2600 år sedan. Överraskande nog används dock denna artefakt som en sophink. Men varför?

Advertisement

En kruka som användes av mederna, ett antikt mystiskt folk

En kruka som användes av mederna, ett antikt mystiskt folk

William Robert Shepherd/Wikimedia Commons - Public Domain

För att förstå denna historia, måste vi ta ett steg tillbaka i tiden till civilisationen av mederna, en indoeuropeisk befolkning av iranskt ursprung. Detta forntida folk dominerade området i västra och norra Iran från 678 f.Kr. till 549 f.Kr., och även den grekiske historikern Herodotus talar om den.

Enligt källor var det kung Deioces som enade de sex medianstammarna och grundade det medeltida imperiet. Traditionen säger att detta välde sträckte sig från de östligaste reginerna i det moderna Turkiet till Afghanistan, landet som efter Alexander den Store skulle kalla Baktrien.

Och terrakottakrukan som förvaras i Rasht-museet går tillbaka till medernacivilisationen: den kommer från den eran, men verkar ha fått en "samtida" användninng.

Advertisement

Den 2600 år gamla krukan används som sophink

Den 2600 år gamla krukan används som sophink

Etemad Newspaper

I hjärtat av museet i Rasht, en iransk stad nära Kaspiska havet, används den 2600 år gamla terrakottakrukan som en sophink. Man kan se det på bilderna: den står där, med en sopsäck i för att samla skräp. Nyheten avslöjades av den iranska tidningen Etemad, som i sin artikel stigmatiserar museets beteende. Och, som ofta händer är plåstret värre än såret. Intendenten har nämligen uppgett att valet motiveras av stölder av de moderna sophinkarna som finns i museisalarna. Men det räcker inte som anledning, utan tvärtom väcker det frågor om hanteringen och medvetenheten om uråldriga artefakter som den 2600 år gamla krukan.

Ett komplext förhållande till arkeologi

Fallet med den 2600 år gamla krukan som används som sophink representerar bara ett exempel på den komplicerade relationen som Iran har med arkeologi. Landet har ett väldigt rikt tusenårigt kulturarv, som sträcker sig från civilisationer som föregick Persien till de islamiska erövringarna och fram till modern tid. Ända sedan revolutionen 1979, har uppmärksamheten mot islamisk kultur lett till en mer "konservativ" inställning till förislamiska fynd. Och detsamma kan sägas om politiken, som ofta är motsägelsefull. Å ena sidan erkänner regeringen vikten av det arkeologiska arvet: å andra sidan är adekvat bevarande omöjligt på grund av politiska val och brist på medel. Glöm inte att Iran har 27 förklarade världsarv, plus en särskilt gammal sophink.

Advertisement