Farväl till automatiska kassor: en engelsk stormarknad har återinfört mänskliga kassörer

av Titti Carlberg

15 November 2023

Farväl till automatiska kassor: en engelsk stormarknad har återinfört mänskliga kassörer
Advertisement

Minns du hur det var på stormarknaderna före uppfinningen av självbetjäningskassor? Okej: i norra England har de bestämt sig för att återgå till gamla dagar. Låt oss se vad anledningen till detta val är.

Advertisement

Fördelarna med automatiska kassor: Booths stormarknader håller inte med

Fördelarna med automatiska kassor: Booths stormarknader håller inte med

Freepik

Att gå framåt är i många fall den enda vägen att gå utan att se tillbaka: ändå kan ibland det att återgå till gamla tider vara en bra idé och till och med den bästa lösningen. I en värld som blivit alltmer van vid teknik och automation, försvinner synen av människan och arbete gradvis inom många sektorer.

Tydligen passar inte det en exklusiv stormarknadskedja i norra England: vi pratar om Booths, som har blivit omdöpt till "Waitrose of the North". Booths har valt att sluta med de moderna självbetjäningskassorna, förutom i två butiker, de förklarar sig "inte ett fan" av detta alternativ.

Självbetjäningskassorna var förvissa en introduktion i livsmedelskedjorna, vilket gjorde livet lättare för många kunder, även om vissa, som äldre, stötte på några initiala svårigheter. Men när de väl förstod mekanismen gick det verkligen snabbare att betala varorna än att behöva stå i kö vid standardkassan. Genom att skanna produkternas streckkod på sensorn fortsätter man med att betala den totala slutsumman med kontanter eller kort, packa varorna och lämna butiken utan hjälp av en kassör. Ett effektivt och populärt alternativ, men inte enligt Booths.

Advertisement

Engelsk stormarknad eliminerar självbetjäningskassor till förmån för mänsklig vänlighet

Engelsk stormarknad eliminerar självbetjäningskassor till förmån för mänsklig vänlighet

pin add - Self Checkout Uploaded by SchuminWeb/Wikimedia commons - CC BY 2.0

För det första är snabbhet inte för alla, framför allt inte för de som föredrar välkomnande värme och mänskligt arbete. För att inte nämna att, en av nackdelarna med automater i den sista inhandlingsfasen, är inte fri från många möjliga oväntade händelser: kassan hakar upp sig, enheten som inte känner igen en produkt, tvivel om proceduren, eventuellt kvarhållande av rabattkuponger som kan skapa förvirring och kräva hjälp från personalen. Dessutom är vissa produkter, som till exempel alkohol föremål för särskilda regler och allt kan inte köpas utan en kontroll. 

På grund av dessa skäl har Booths sagt att de planerar att ta bort självbetjäningskassorna från de allra flesta av sina butiker.

Nigel Murray, VD för varumärket säger: "Vi är inga stora fans av självbetjäningskassor. Vi är stolta över utmärkt kundservice och det kan inte utföras av en robot."

Detta är den första kedjan i Storbritannien som gör en vändning i detta avseende och återgår till kassapersonal med engagerad personal. Booths har i själva verket beslutat sig för att gå emot strömmen och vägra automatisering av inhandlandet, som anser att det bör åtföljas av de traditionella kassörernas professionalism och gästfrihet. En figur som anses viktig och som står i toppen i dessa stormarknader, som inte bör ersättas med kalla maskiner. Dessutom bor många människor ensamma och de enda ögonblicken då de kan uppleva interaktioner med andra är just när de är och handlar: att överge standardkassorna skulle innebära att beröva dem dessa dagliga eller sporadiska möjligheter. Därför är närvaron av kassörer av stor social relevans.

Booths säger farväl till självbetjäningskassorna och återgår till den ursprungliga filosofin

Booths säger farväl till självbetjäningskassorna och återgår till den ursprungliga filosofin

Mtaylor848/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0

Dessa aspekter av mänsklig psykiskt välbefinnande glöms dock ofta bort till förmån för snabbhet, bekvämlighet och större konsumtion. Att öka flödet vid kassorna innebär i själva verket också att öka antalet kunder som är villiga att spendera i en stormarknad, vilket gör att mer tid finns tillgänglig för det. Booths, å andra sidan, prioriterar mänsklig kontakt och avstår från självbetjäning.

"Vi tror att kollegor som betjänar kunder erbjuder en bättre kundupplevelse och därför har vi tagit beslutet att sluta med självbetjäning i flertalet av våra butiker. Vi har baserat detta inte bara på vad vi tror är det rätta att göra, utan också på den feedback vi har fått från våra kunder."

Den första Booths-butiken går tillbaka till 1847, när Edwin Henry Booth, en tehandlare öppnade sin första livsmedelsbutik. Kedjan är fortfarande familjeägd och ståtar med tjugoåtta butiker spridda över Yorkshire, Cumbria, Chesire och Lancashire. Vid tiden för dess grundande var uppdraget "Sälj de bästa tillgängliga produkterna, i attraktiva butiker, med förstaklassiga assistenter".

Detta beslut togs också för att hedra denna filosofi, som Murray påpekar: "Att glädje kunder med vårt varnma nordliga välkomnande är en del av vårt DNA och vi fortsätter att investera i vår personal för att säkerställa att vi förblir trogna den etiken".

De enda stormarknaderna som fortsätter med självbetjäning är de i Lake District i Windermere och Keswick, eftersom de är belägna i turistområden och kan uppleva stunder av överbefolkning, där självbetjäning kan bli nödvändig.

Efter sex år av automatiska kassor, backar Booths och skänker kunderna kassörenas leenden igen: vad tycker du om denna vändning? 

Advertisement