Sydamerikas största sjö fotograferas från rymden, men det "vackra gröna" är inga bra nyheter

av Titti Carlberg

08 December 2023

Sydamerikas största sjö fotograferas från rymden, men det "vackra gröna" är inga bra nyheter
Advertisement

Foton från rymden har alltid något otroligt fascinerande över sig. Vi har alla sett de som har tagits av astronauter ombord på ISS och tittat på en värld som verkar liten men extraordinär. Nyligen fångade ESA Copernicus Sentinel 2-uppdraget en spektakulär glimt av Lake Maracaibo, Venezuela. Ett fotografi som dock döljer ett mysterium som är kopplat till miljökrisen och effekterna av mänskliga aktiviteter.

Advertisement

Maracaibosjöns betydelse för Venezuela

Maracaibosjöns betydelse för Venezuela

Wilfredor/Wikimedia Commons - CC0 1.0 DEED

Lake Maracaibo sträcker sig cirka 200 kilometer inåt landet från Venezuela, men är ansluten till Karibiska Havet via ett sund. Det är en sjö med en yta på över 13 tusen kvadratkilometer och anses vara Sydamerikas största sjö. Dess natur som en bassäng kopplad till havet återspeglas också i dess vatten: mer bräckt i norr och sötare i söder på grund av de många floder som rinner ut i sjön. Dessutom, vid mynningen av floden Catatumbo på Maracaibo skapas den karakteristiska gulaktiga plymen som kan ses på bilden.

Kort sagt, Lake Maracaibo har en obestridlig betydelse ur naturalistisk synvinkel och samtidigt för mänskliga aktiviteter. Venezuela har exploaterat oljefälten som omger sjön, så pass att staden Maracaibo är det näst största centrumet efter Caracas. Om det väster om sjön finns Maracaibo, finns österut Cabimas, ett annat grundläggande centrum för oljeindustrin. Och det senare är orsaken till ett fenomen som för en distraherande blick till och med kan verka vacker att titta på.

Advertisement

Lake Maracaibo sedd från rymden: virvelns hemlighet

Lake Maracaibo sedd från rymden: virvelns hemlighet

ESA - CC BY-SA 3.0 IGO

Trots sin skönhet, synlig från rymden, är Lake Maracaibo i allvarlig fara. Omgiven av undervattens- och kustoljefält betalar den kostnaderna för den industrialisering som har gjort Venezuela till en av världens ledande oljeexportörer. Under åren har sjön Maracaibo kontaminerats kontinuerligt och med enorma mängder föroreningar. Läckor från oljeledningar, avloppsvatten och flodflöde har tyvärr lett till föroreningar som också kan ses på fotografiet taget av Copernicus Sentinel-2.

Det smaragdgröna på fotot, knäppt i augusti 2023, är en färgning på grund av okontrollerade blomningar av giftiga cyanobakterier. Även känt som blågröna alger, utgör dessa cyanobakterier ett mycket allvarligt hot mot ekosystemet och människors hälsa. Och här ligger användbarheten av Copernicus Sentinel-2. Tack vare dessa multispektrumsensorer kan satelliten identifiera skadliga algblomningar och mäta vattnets klarhet. En grundläggande kunskap för skyddet av sjön och dess hälsa, förutsatt att de behöriga myndigheterna accepterar resultaten.

Venezuelanernas initiativ för att rädda Lake Maracaibo

Som vi har sett är situationen för Lake Maracaibo kritisk, och det är nästan ironiskt att ett foto taget från rymden får det att se så vackert ut. Men verkligheten är annorlunda, så pass att Venezuelas medborgare har reagerat på föroreningen i sjön. Miljöpartistföreningen Proyecto Sirena har lanserat ett extraordinärt initiativ som går ut på att samla in hår från frisörsalonger och även involvera människor via internet. Detta hår, som doneras till sjön, kommer att användas för att skapa flytande armar som kan förhindra spridning av oljefläckar på dess yta.

Detta är ett beundransvärt initiativ, som gjorts nödvändigt på grund av ekonomisk politik som har satt hela Maracaibos ekosystem i fara. Förhoppningen är att nästa foto från rymden kan visa oss en sjö som är i bättre skick: den skulle vara lika vacker, om inte ännu vackrare.

Advertisement