Graven till Egyptens första kvinnliga farao har hittats: den innehöll hundratals vinkaraffer

av Titti Carlberg

07 November 2023

Graven till Egyptens första kvinnliga farao har hittats: den innehöll hundratals vinkaraffer
Advertisement

Det antika Egypten fascinerar oss alla, med sina många hemligheter och forskning som gradvis har avslöjat historien om ett mystiskt kungarike. Nyligen kan studien av en grav på platsen för Abydos ha bekräftat att den första dynastin hade en drottning. Kort sagt: Meret-Neith kan ha varit antika Egyptens första kvinnliga farao.

Advertisement

Egyptens första kvinnliga farao? Berättelsen om Meret-Neith

Egyptens första kvinnliga farao? Berättelsen om Meret-Neith

EC Köhler/Università di Vienna

Ett internationellt team av arkeologer har hittat hundratals karaffer som går tillbaka 5 tusen år i Egypten, av vilka många innehåller spår av vin. Enligt vad som rapporterades av de egyptiska högsta rådet för antikviteter är dessa karaffer en del av de begravningsföremål som hittades i Meret-Neiths grav i Abydos. Kvinnan, en ledande figur i den första dynastin, hade nyckelansvaret i centralregeringen att sköta statskassan. Så mycket att forskare tror att det kan vara Egyptens första kvinnliga farao. Dessutom, som den tyske egyptologen Dietrich Raue påpekar är Meret-Neith den enda kvinnan som har en monumental grav på platsen i Abydos. Och Abydos är Egyptens första kungliga begravningsplats: så hon var den mäktigaste kvinnan på den tiden, men var hon verkligen den första kvinnliga faraon?

Advertisement

Mysteriet om Meret-Neith: en viktig figur eller den första kvinnliga faraon?

Mysteriet om Meret-Neith: en viktig figur eller den första kvinnliga faraon?

EC Köhler/Università di Vienna

Utgrävningarna i gravområdet har avslöjat ytterligare detaljer om Meret-Neiths liv och den första dynastins era. Begravningskomplexet är byggt av lertegel, lera och trä, och inkluderar graven till vad som kan vara Egyptens första kvinnliga farao. Men inte nog med det: det finns också 41 gravar tillägnade Meret-Neiths hovtjänare.

Enligt vad forskare upptäckt levde Meret-Neith för cirka 5 tusen år sedan och hon kunde ha utfört funktionerna som en drottningeskort, en regent eller en fullfjädrad farao. Tyvärr finns det inga definitiva bevis på varken det ena eller det andra. Men betydelsen av denna figur framgår av hennes grav och även från några indirekta indikationer.

Vi kan till exempel vara frestade att dra slutsatsen att de 41 hovtjänarna begravdes tillsammans med Meret-Neith som människooffer. Men i verkligheten har gravarna olika datum som sträcker sig över flera år: det är därför troligt att dessa människor begravdes med drottningen som en ära, i det naturliga slutet av deras liv-

Vilka var Egyptens drottningar: upptäckten av de kvinnliga faraonerna

Vilka var Egyptens drottningar: upptäckten av de kvinnliga faraonerna

Pexels

Oavsett om hon var en regent, ett gemål eller den första kvinnliga faraon i historien, är Meret-Neith dock inte den enda som haft den rollen. Dessa är de andra kvinnliga figurerna som korsat det antika Egyptens historia:

  • Nitocris, av VI dynastin. Legendarisk figur och dotter till Pepi II, hon regerade kort efter att ha hämnat sin fars död, men det finns inte mycket som är känt om henne.
  • Nefrusobek, av den XII dynastin. Dotter till Amenenhat III. Nefrusobek var den första drottningen av Egypten som det finns arkeologiska bevis på och hon regerade under en kort tid, före Amenemhat IV.
  • Hatshepsut, XVIII dynastin. Dotter till Thutmose I. Hatshepsut är kanske den mest kända kvinnliga faraon någonsin och näst efter Kleopatra VII. Hatshepsut regerade först som regent och blev senare fullvärdig farao, i en regeringstid som präglades av fred och välstånd.
  • Neferneferuaton, XVIII dynastin. Hustru till Akhenaton, hon blev farao efter makens död.
  • Kleopatra VII. Den mest kända drottning av Egypten, liksom den sista faraon före den romerska erövringen, har sett en omvärdering av sin figur de senaste åren. Idag vet vi att Kleopatra hade en ovanlig intelligens och talade flytande 8 olika språk. Dessutom var hon den enda faraon i den ptolemaiska dynastin som hade lärt sig språket i det antika Egypten.

Upptäckter om det antika Egypten, som de om egyptiska drottningar och Meret-Neiths grav har en enorm historisk betydelse, dessutom visade de den roll som kvinnlig makt spelade i den tusenåriga historien om det antika Kemet, det svarta landet som föddes från Nilen.

Advertisement