Mänsklig reproduktion i rymden: en studie med möss utförs för att se om det är möjligt

av Titti Carlberg

02 November 2023

Mänsklig reproduktion i rymden: en studie med möss utförs för att se om det är möjligt
Advertisement

Kommer vi någonsin att kunna föröka oss i rymden? Det finns säkert många som har frågat sig detta minst en gång och det verkar som att svaret är överraskande. Ett första steg har tagits i denna riktning och protagonisterna är möss.
Låt oss se i detalj vad detta handlar om.

Advertisement

Musembryon: kan de utvecklas i rymden?

Musembryon: kan de utvecklas i rymden?

iScience

Innan människan kan erövra rymden, göra sig själv i stånd att utvecklas och leva i en miljö utanför jorden, kommer det fortfarande behöva gå mycket tid och många saker måste fortfarande förstås. En av dessa är: hur är det möjligt att reproducera och genomföra en graviditet i mikrogravitation?

Vetenskapen har åtagit sig att ge ett svar på denna grundläggande fråga och genomfört en intressant studie i detta avseende.

Även om vi fortfarande kommer att behöva vänta länge innan vi inser ett eventuellt utomplanetariskt liv, är detta tydligen inte så omöjligt som vi kanske trodde. En liten prestation och ett stort steg i den här riktingen har blivit verklighet, genom att oservera musembryon, utvecklade i rymden. 

Experimentet som utfördes av ISS, International Space Station, visade att embryon faktiskt kan växa under lågvärdiga gravitationsförhållanden

Advertisement

Musembryon utvecklade i rymden: experimentet

Musembryon utvecklade i rymden: experimentet

iScience

För första gången odlades musembryon på ISS, cirka 400 kilometer från jorden: syftet med experimentet, utfört av molekylärbiologen vid Teikyo University of Science i Japan, Teruhiko Wakayama, var att förstå om en mänsklig graviditet i rymden är möjlig. Sommaren 2021 landade 720 befruktade och frusna celler på ISS, där de tinades och förvarades i en miljö med lämplig temperatur. På fyra dagar, den maximala överlevnadstiden utanför livmodern, utvecklades zygoterna till blastocyster, det vill säga den agglomerering av celler som naturligt bildas i fostret i moderkakan.

Kontrollproverna ombord på rymdstationen placerades i en centrifug med en artificiell gravitation som simulerade jordens, ett annat kontrollprov var samtidigt på jorden och ett tredje, det experimentella, i noll gravitation. Cellutvecklingen var densamma i alla fallen, men med en högre överlevnadsgrad på planeten. Vetenskapen hade redan visat att en "rymdresa" inte har någon negativ inverkan på manlig fertilitet, inte heller på hälsan hos framtida avkommor, men den nya studien är den första som lyfter fram att embryon själva kan utvecklas utan anomalier i mikrogravitation.

Även om detta resultat är överraskande finns det fortfarande mycket arbete att göra för att ta reda på vad som kan hända när man går från blastocyststadiet till födelsestadiet, vilket tar avsevärt lång tid. Blastocyster representerar det mest avancerade stadiet av embryonal utveckling, 5-6 veckor efter befruktningen hos människor oh före implantation.

Är mänsklig reproduktion i rymden möjlig?

Är mänsklig reproduktion i rymden möjlig?

Pexels

Wakayama förklarar: "De embryon som odlades under mikrogravitationsförhållanden utvecklades till bastocyster med normalt antal celler, inre cellmassa, trophectoderm och genusuttrycksprofiler, vilket tydligt visade att gravitationen inte hade någon signifikant effekt på bildandet och på den tidiga differentieringen av däggdjursembryon, är möjligheten till graviditet under en framtida resa till Mars eftersom det kommer att ta mer än 6 månader att komma dit. Vi bedriver denna forskning för att säkerställa att det kommer att födas barn på ett säkert sätt när det är dags."

Embryona som skickades via SpaceX-raketen från Florida och lagrades i specialdesignade enheter, skickades sedan tillbaka till jorden av astronauten Akihiko Hoshide för att undersökas av forskargruppen från Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) och det statligt finansierade forskningsinstitutet Riken.

Väl i laboratoriet upptäckte forskarna normal celldelning, med en inre cellmassa, avsedd att utvecklas till ett foster, och en trophectoderm, som bildar moderkakan under graviditeten. Teamet trodde att en mikrogravitationsmiljö kunde äventyra embryonal utvecklig, men stegen i processen fortsatte utan anomalier och på ett mycket liknande sätt som de som inträffade under en artificiell gravitation. Dessutom upptäcktes inga viktiga mutationer i DNA eller i de gener som fanns i blastocysten.

"I framtiden kommer det att bli nödvändigt att transplantera blastocyster som odlats i mikrogravitationen av ISS till möss för att se om de kan föda" avslutade forskaren.

Med tanke på framtida mänsklig kolonisering i rymden, kan reproduktionen av däggdjur utanför jorden i slutändan bli möjlig. Vad tycker du om denna eventualitet?

Advertisement