Om du är stillasittande för länge löper du många risker: du kan förhindra dem så här

av Titti Carlberg

31 Oktober 2023

Om du är stillasittande för länge löper du många risker: du kan förhindra dem så här
Advertisement

Varje dag, framför allt på kontorsjobb, är det vanligt att man sitter långa stunder, ända upp till flera timmar i sträck. Vissa studier har observerat de möjliga konsekvenserna av denna vana, med ganska oroande resultat.
Detta är vad som kan hända.

Advertisement

Att vara stillasittande flera timmar om dagen: vilka konsekvenser får det`?

Att vara stillasittande flera timmar om dagen: vilka konsekvenser får det`?

Pixabay

En alltför stillasittande livsstil är som vi alla vet inte bra för hälsan, framför allt inte på lång sikt. Att röra på sig är en av de faktorer som kan bidra till välbefinnande, men de som arbetar vid ett skrivbord vet mycket väl att större delen av dagen tvingar dem att sitta still vid det.

Det räcker dock med att observera vår fysionomi för att förstå att människokroppen är uppbyggd för att stå upprätt och när vi är i upprätt läge fungerar vårt kardiovaskulära system som bäst, liksom matsmältningssystemet och tarmen. Inte bara det: fysisk rörelse gör att skelettet förblir starkt och kroppen får i allmänhet mer energi.

För att inte tala om att en längre stunds sittande har en negativ inverkan på musklerna i ben, rumpa, rygg och höftleder, samt på ens idealvikt. Dessutom kan dålig hållning leda till problem med rygg, axlar och nacke, vilket leder till akut smärta. 

Kopplingen mellan långvarigt sittande och mental hälsa är oklar, men det har visat sig att risken att utveckla ångest och depression är högre hos stillasittande personer.

Vissa intressanta studier identifierar de möjliga riskerna som associerar till detta fenomen.

Advertisement

Ett stillasittande liv kan öka risken för demens: studien

Ett stillasittande liv kan öka risken för demens: studien

Pexels

Enligt forskning utförd vid University of Arizona och USC är det mer sannolikt att personer i sextioårsåldern eller äldre som tillbringar mer tid sittande än att vara aktiva riskerar demens. Risken ökar bland dem som tillbringar mer än tio timmar stillasittande. David Raichlen, huvudförfattare till studien, har sagt:

"Många av oss är bekanta med det vanliga rådet att abryta långa perioder av stillasittande genom att resa oss upp var 30:e minut eller så för att stå eller gå lite. Vi ville se om dessa typer av mönster är förknippade med risk för demens. Vi fann att när den totala tiden som spenderats i stillasittande läge tagits i beaktande, så spelade varaktigheten av individuella stillasittande perioder ingen roll.".

Forskarna fokuserade på ett urval av 50.000 vuxna över 60 år som bar handledsbaserade enheter för att övervaka rörelserna under 24 timmar om dygnet i en vecka, med hjälp av en algoritm som kunde skilja liggande eller sittande position från sömntid. Efter att ha spårat deltagarna under de kommande sex åren fann de att 414 fall hade utvecklat demens.
Gene Alexander, medförfattare till studien förklarade:

"Vi blev förvånade över att konstatera att risken för demens börjar öka snabbt efter 10 timmars stillasittande per dag, oavsett hur den ackumulerades. Men, ännu viktigare, att sitta upp till 10 timmar om dagen är inte förknippat med en ökad risk. Detta bör ge en viss trygghet till dem som har kontorsjobb, vlket innebär långa perioder av sittande, om de begränsar den totala dagliga tiden av stillasittande.".

Stillasittande livsstil och minskad livslängd: forskningen

Stillasittande livsstil och minskad livslängd: forskningen

Freepik

En annan studie ledd av forskaren Edvard Sagelv vid Norges arktiska universitet, fann att sittande under en lång tid påverkar livslängden negativt. För att nå denna slutsats undersökte forskarna 12 000 äldre deltagare och fann att stillasittande i mer än 12 timmar om dagen kan fökorta livslängden, men bara hos personer som utövar mindre än 22 minuters daglig fysisk aktivitet. Ungefär hälften av de inblandade tillbringade mindre än elva timmar om dagen sittande medan de övriga 6 000 var stillasittande i elva timmar eller mer varje dag. Under en period på drygt 5 år överlevde inte 7% av studiedeltagarna: analysen av dessa data visade att de som tillbringade 12 timmar stillasittande aktivitet per dag utvecklade en 38% större risk att inte uppnå en långlivad ålder.

Enligt forskarteamet är 20 till 25 minuter fysisk träning per dag tillräckligt för att motverka denna risk.

"Om människor, av någon anledning, är stillasittande under en stor del av dagen, kommer små mängder fysisk aktivitet fortfarande att minska risken avsevärt" säger Sagelv. 

Några föreslagna exempel inkluderar raska promenader på slätt underlag, måttliga promenader i uppförsbackar, cykling men också att leka med barn.

"Ju mer aktiv du är, desto längre kommer du att undvika muskelförlust och försämrad hjärtfunktion."

Sitter du för länge? Här är vad du kan göra

Sitter du för länge? Här är vad du kan göra

Freepik

Hur undviker man farorna med att sitta för länge? Du kan prova detta

  • Om du måste gå ut, föredra att gå eller ta cykeln för att nå din destination
  • Gå i trappan istället för att ta hissen eller rulltrappan
  • Om du åker buss, gå av en hållplats tidigare och fortsätt rutten till fots
  • Parkera längre bort från platsen du ska till
  • Passa på att ta en promenad under lunchrasten, istället för att sitta vid skrivbordet
  • När du pratar i telefonen, gå runt i rummet
  • Om det regnar ute kan du alltid utöva lite fysiska övningar inomhus, yoga, pilates eller gå till inomhusbassängen.

Och hur många timmar om dagen tillbringar du stillasittande?

Advertisement