Varför luktar svett illa? Upptäck orsakerna och ta reda på hur man får bort svettlukten

av Titti Carlberg

16 Oktober 2023

Varför luktar svett illa? Upptäck orsakerna och ta reda på hur man får bort svettlukten
Advertisement

Lukten av svett, särskilt den från armhålorna, kan bli ett rejält hinder i sociala relationer, förutom att såklart vara till besvär för oss själva. Men från vad kommer denna hemska lukt? Varför stinker svett och framför allt hur eliminerar man problemet på djupet?
I den här artikeln kommer vi att titta på svaren på dessa frågor, så att vi kan förstå hur man hanterar svett på ett effektivt sätt.

Advertisement

Vad är svett?

Vad är svett?

freepik

Svett är en färglös vätska som huvudsakligen består av olika salter, såsom natrium, kalium, magnesium och klor. Svett produceras av svettkörtlar koncentrerade till olika delar av människokroppen, inklusive pannan och hårbotten, armålorna, handflatorna och fotsulorna. Även om det kan tyckas som om svett är onödigt, så utför det faktiskt den väldigt viktiga funktionen att reglera vår kroppstemperatur

Till en början har svett ingen lukt, men vi vet alla att det kan börja lukta efter ett tag. Inte alltid och inte vid alla tillfällen, men det kan hända ofta.

Advertisement

Varför stinker det om svett?

Varför stinker det om svett?

freepik

Som vi har nämnt luktar inte svett i början, tvärtom. Det är en färglös vätska som inte har några speciella lukter. När vi blir varma - under fysisk aktivitet eller under sommardagarna - producerar kroppen luktfri svett. Så, varför stinker det om svett?

Faktum är att det är bakterierna som finns på vår hud som är ansvariga: mikroberna som finns på oss bryter i princip ner de ämnen som utgör svett och producerar den karakteristiska dåliga lukten. I praktiken är det inte så mycket svetten som stinker, utan snarare produkterna på grund av bakteriernas inverkan. Denna hemska lukt från huden kallas bromhidros och det är en störning som beror på flera faktorer som miljö, genetik, sjukdomar, ångest, stress och hormonella förändringar.

Hur eliminerar man svettlukten?

Hur eliminerar man svettlukten?

freepik

Lyckligtvis är det möjligt att eliminera lukten av svett med några naturliga medel. Här är de viktigaste:

  • Citron: två skivor under armhålorna, lämnade att verka i en kvart, kan eliminera bakterierna som är ansvariga för den hemska svettlukten.
  • Natriumbikarbonat: efter att du har tvättat dina armhålor med tvål och vatten kan du applicera natriumbikarbonat som om det vore talk eller blanda det med citron för att skapa en kräm.
  • Äppelcidervinäger: i kombination med rosmarin och timjan kan äppelcidervinäger bli en sorts deodorant antiperspirant. Efter att ha kokat vinägern med örterna i 15 minuter, applicera lösningen när den har svalnat.

 

Hur förhindrar man att lukta svett?

Hur förhindrar man att lukta svett?

freepik

Vi har sett hur man eliminerar svettlukten, men det är lika viktigt att förstå hur man förhindrar svettlukten från att uppstå. Det här är ett tips som ingår i en bredare guide om hälsosam livsstil. 
För att förhindra lukten av svett är det nödvändigt att:

  • förbli hydrerad;
  • välja rätt sorts tyger, undvik syntetiska och föredra tyger som andas såsom bomull och linne;
  • tvätta sig ofta, men inte "för" ofta, och med antibakteriell tvål;
  • undvika kryddig mat som vitlök, lök, chili och curry, som kan öka svettning och orsaka obehagliga lukter, till skillnad från frukt och grönsaker;
  • utföra regelbunden fysisk aktivitet, det minskar stress och förbättrar blodcirkulationen, vilket hjälper till att minska svettning.

Överdriven svettning eller svett som plötsligt luktar starkare kan vara symptom på ett medicinskt problem att vara särskilt uppmärksam på. I dessa fall, om traditionella metoder som antibakteriell tvål inte räcker, är det alltid bättre att vända sig till en läkare.

Advertisement