Vem var historiens första vegan? Ursprunget och födelsen av denna livsstil

av Titti Carlberg

11 November 2023

Vem var historiens första vegan? Ursprunget och födelsen av denna livsstil
Advertisement

Vi vet alla vad veganism är, men få känner till dess historiska och kulturella ursprung, samt förstår denna livsstil som alltfler människor anammar. Men vem vad historiens första vegan?

Vegansk livsstil: det är inte bara ett val av mat

Vegansk livsstil: det är inte bara ett val av mat

Pixabay

World Veganism Day, infaller den 1 november varje år, det är ett väldigt viktigt datum för dem som har anammat denna livsstil. Ja, för det är inte bara ett matval, utan en riktig filosofi som förenar alltfler människor. De som väljer ett liv baserat på veganism, äter inte animaliska livsmedel eller deras derivat, de avstår dessutom från att bära kläder och accessoarer som kommer från djur, som till exempel skinnväskor eller skinnskor. Detta omfattar även verktyg, smycken, kosmetiska och alla föremål som använder komponenter av animaliskt ursprung, inklusive produkter som är djurtestade.

I huvudsak försöker veganismen på alla sätt utesluta, så långt det är möjligt, varje form av exploatering av fauna. Likaså forskar och föreslår den giltiga alternativ som gynnar djuren, men även miljön och människorna själva. Vissa tycker att denna livsstil är överdriven, särskilt när det gäller kosten, som eliminerar alla animaliska källor, inklusive fisk och insekter, men också derivat som ägg, mejeriprodukter och honung

Detta är tänkt att vara ett öppet motstånd mot intensivt jordbruk, mot grymhet mot dessa varelser, som förespråkar respekt för deras liv på vår planet.

En vegankost kan ändå vara rik och varierad, så länge ens kropp inte saknar de nödvändiga näringsämnena, till exempel genom tillskott. Dieten involverar konsumtion av alla sorters grönsaker, frukt, spannmål, baljväxter, nötter och frön, vilket skapar typiskt allätande rätter med alternativa ingredienser. 

Men vem var den första människan på jorden som valde att bli vegan?

Advertisement

Den första veganen i historien och rötterna till denna filosofi i antiken

Den första veganen i historien och rötterna till denna filosofi i antiken

Freepik

Veganism är en extrem form av vegetarianism, som innebär att kött och fisk tas bort från kosten,men inte deras derivat och biprodukter. I verkligheten har denna filosofi inte ett visst och definierat ursprung, och inte heller en exakt person att anförtro rollen som "uppfinnare".

En av de första kända veganerna i historien är dock al-Ma'arri, en arabisk poet som levde mellan 973 och 1057, han blev känd för sin dikt med titeln "Jag stjäl inte från naturen".

Men redan före honom fanns principer om vegetarianism och veganism i antikens Grekland, av skäl baserade på hälsa, djurskydd och anledningar kopplade till själsförflyttningen, också vägledd av den grekiske filosofen Porphyrys, omkring 270-talet, enligt vilken om människor förtjänar respekt måste samma sak gälla för djur.

Även Phytagoras, omkring 500 f.Kr., använde sig av denna filosofi. Eudoxos av Cnidus, en elev av Archytas och Platon skrev att den grekiske matematikern "kännetecknades av en sådan renhet att han inte bara avstod från att äta djur, utan höll också avstånd från kockar och jägare"
Även buddhister, jainister och hinduer tyckte också att människan inte skulle orsaka någon smärta hos djuren på något sätt.

Även om begreppet veganism myntades långt senare, har därför avståendet från konsumtion av kött ett mycket äldre ursprung, spårbart tillbaka till civilisationerna i Indusdalen 3300-1300 f Kr. 

Den grekiske historikern Megasthenes vittnade om ett sätt att leva som vegetarian från indiernas sida snarare än inriktad på köttkonsumtion. Även den kinesiske buddhistmunken Fa-hsien under 500 e.Kr. observerade att indier föredrog att hålla sig borta från kött och istället följa en vegetarisk kost.

Den veganska livsstilen i västerländsk historia

Den veganska livsstilen i västerländsk historia

Pixabay

I väst har denna praktik inte spridit sig lika kraftigt. Men runt 1400-1500-talet förklarade sig Leonardo Da Vinci vara emot djurslakt, han fördömde öppet denna praxis och avsade sig konsumtion av kött, medan Descates år 1600 antog en vegetarisk diet, han trodde att kött var skadligt för hälsan.

År 1732 uppstod det ortodoxa religiösa samfundet Ephrata Cloister i Pennsylvania, USA, som främjade både vegetarianism och celibat, medan filosofen Jeremy Bentham, i slutet av samma århundrade, främjade konceptet med medkänsla för djur, eftersom de är kapabla att lida på samma sätt som människor.
År 1847 skapades Vegetarian Society i England, följt av American Vegetarian Society, 1850, grundat av pastor Sylvester Graham och Dr. Alcott.

Mot slutet av århundradet, år 1891, uppstod Humane League i Storbritannien: Edward Carpenter, George Bernhard Shaw och Edward Rose ledde en kampanj för att främja medkänsla med alla varelser som kan känna smärta och för att sätta stopp för djurens lidande inom jordbruk och vetenskap.

Den engelska snickaren Donald Watson myntade termen "veganism" i november 1944 och grundande Vegan Society i Storbritannien med syftet att stoppa produktionen och konsumtionen av mejeriprodukter. Eftersom vegetarianer åt dessa derivat, förklarade han att han ville skapa ett ord för att särskilja dem som avstod även från derivat. Han utnyttjade, till förmån för sin sak, tuberkolos som hade drabbat 40% av brittiska mjölkkor under det föregående året. I februari -45 släppte han ett uttalande om hur termen ska uttalas "Veegan, inte veejan".
År 2005 var antalet medborgare i Storbritanniensom förklarade sig veganer 250 000, jämfört med USA där de var 2 miljoner.

Har du anammat en vegansk livsstil eller har du funderat på att göra det?

Advertisement