Hittar du den saknade siffran? Ett huvudbry som utmanar ditt logiska tänkande

av Titti Carlberg

12 Augusti 2023

Hittar du den saknade siffran? Ett huvudbry som utmanar ditt logiska tänkande
Advertisement

Hur klarar du hanteringen av siffror? Oavsett om du har en affinitet för logiska quiz eller om de inte är din grej, kan detta huvudbry vara riktigt roligt. Du kan spela ensam eller dela utmaningen med en vän, för att se vem av er som listar ut det rätta svaret på kortast möjliga tid. Så låt oss sätta igång att koncentrera oss.

Advertisement
Curioctopus

Curioctopus

Detta spännande logiska spel ger dig en bild som består av nio rutor, arrangerade i tre rader och tre kolumner, som bildar ytterligare en ruta. Det finns en siffra i nästan alla rutor: de är inte alla olika men uppenbarligen utan samband. I den sista finns det ett frågetecken istället för en siffra, det är just detta du ska koncentrera dig på för att ge det ett numeriskt ansikte. Vad för siffra eller tal döljer sig bakom det mystiska frågetecknet?

Detta huvudbry kan vara riktigt stimulerande för din hjärna, eftersom det driver dig att utnyttja dina mentala kapaciteter. För att lyckas hitta rätt svar är det nödvändigt att tänka logiskt. Först och främst bör du dock lista ut hur siffrorna är relaterade till varandra: det är tydligt att, även om det inte verkar så, de följer ett exakt och förutbestämt mönster. Men vilket? Förmågan ligger just i att kunna förstå hur siffrorna förhåller sig till varandra.

Ge dig själv tid och gör ditt bästa innan du rullar ned för att se den exakta lösningen.

Advertisement
pixabay

pixabay

Om du har tagit dig så här långt finns det två möjligheter: du har kommit fram till en slutsats, eller så har du gett upp och föredrar att läsa svaret. I vilket fall som helst, här avslöjas svaret på frågan: som ofta händer i logiska quiz, relaterar siffror till varandra på grundval av något räknesätt. I det här fallet handlar det om addition: här visar vi utgångspunkten för hur man ska gå tillväga.

Försök att addera siffrorna i samma kolumn och de som finns i samma rad: svaret blir alltid detsamma, eller hur? Det stämmer: svaret är lika med 15. Efter att ha resonerat logiskt måste därför den mystiska siffran kunna uppnå samma resultat. Så:

5+6+?=15

7+4+?=15

Nu är det lätt att förstå vilken som är den saknade siffran: det är 4. Många personer kan ha misslyckats på grund av att det redan finns en 4 i tabellen, de kan ha trott att det inte skulle finnas någon upprepande siffra i denna sekvens.
Och du, lyckades du att inte bli lurad, utan listade ut det rätta svaret?

Advertisement