Observationsutmaning: hur många fingrar är INTE höjda? Många ger fel svar

av Titti Carlberg

14 Augusti 2023

Observationsutmaning: hur många fingrar är INTE höjda? Många ger fel svar
Advertisement

Om du har öppnat den här sidan är det för att du gillar att testa dig själv genom att spela uttröttande huvudbry, lösa gåtor eller kanske till och med utmana dina vänner. Faktum är att det är ganska vanligt att få logiska utmaningar eller matematiska spel från vänner som vill testa sina färdigheter och ha roligt tillsammans.

Denna utmaning skiljer sig dock från de du har provat tidigare: det finns inga siffror eller tal, det finns inget element som skiljer sig från de andra. Vi ber dig bara räkna hur många fingrar du ser på bilden som inte är höjda, men vänta med att säga att det är enkelt.

Advertisement
Observationsutmaning: hur många fingrar är INTE höjda? Många ger fel svar - 1

Vad du behöver göra för att svara rätt på denna fråga är väldigt enkelt: räkna! Vi har alla lärt oss att räkna, redan som barn, i förskolan: att räkna är en färdighet som vi bär med oss hela livet och som är grundläggande för många aktiviteter.

Denna test verkar väldigt enkel, allt du ska göra är att svara på frågan: hur många fingrar som INTE hålls upp på bilden? Många ger direkt fel svar, de förstår inte att de måste räkna de böjda fingrarna och därför aldrig kommer till det rätta svaret.

Instinktivt förleds vi att räkna de höjda fingrarna, inte de böjda, eftersom det är just genom att höja fingrarna när vi vill ange en kvantitet som ska räknas.

Låt dig inte luras: fingrarna som ska räknas är de som är böjda mot handflatan.

Advertisement
pixabay

pixabay

Den andra svårigheten är att minnas vilka du har räknat. Om du missar ett finger är det faktiskt mycket troligt att du måste börja om från början.

Men det finns en annan metod som kan leda till det korrekta svaret: istället för att räkna de böjda fingrarna kan du utföra en uträkning med subtraktion av varje hand. I själva verket är antalet höjda fingrar synligt vid en blick och genom att utföra en subtraktion är det möjligt att förstå hur många det är som är böjda. Detta kan hjälpa dig att komma fram till resultatet snabbare.

Om du behöver kan du hjälpa dig själv med papper och penna, för att hålla räkningen på fingrarna.

Är du framme vid det slutgiltiga resultatet? Svaren på just denna quiz är ofta olika, vilket bevisar att lösningen inte är så enkel som man kan tro och även om du bara ska räkna är det lätt hänt att stöta på svårigheter.

Så svaret är definitivt ett tvåsiffrigt tal, men vilket? Vissa svarar 50, 51 och 62. Det exakta antalet är nära dessa, men det rätta svaret är 52. På bilden finns 52 böjda fingrar.

Såg du det? För att lyckas i dessa tester måste man ha en bra koncentration- och observationsförmåga. Det är inte lätt att inte låta något finger undkomma! 

Advertisement