Hon hittar en Apple-sökare i sin väska och skickar en varning: "se upp, gör er av med den direkt"

Titti Carlberg

25 Maj 2022

Hon hittar en Apple-sökare i sin väska och skickar en varning:
Advertisement

Utöver det otvivelaktiga och många bekvämligheter, kan dagens teknik också dölja många fallgropar. Vi inser att varje gång vi är i kontakt med uppfinningar, situationer, eller enheter som, kanske utan större fanfar, ganska kraftigt inkräktar på vårt privatliv, håller koll på våra rörelser, preferenser med mera.

Är vi säkra på att vi kan hålla allt detta under ständig kontroll? Att döma av vad som hände med den kvinnliga huvudpersonen i vår berättelse, verkar det inte så. Faktum är att denna TikTok-användare inte alls var glad över att hitta ett misstänkt föremål i sin väska. En anordning som vid en närmare titt identifierades, och som enligt henne hade använts för att spåra hennes rörelser. Därför bestämde hon sig för att varna andra kvinnor genom sociala medier, vilket på kort tid tände en avsevärd debatt i frågan.

via molly32320/TikTok

Advertisement

molly32320/TikTok Screenshot

Hon är känd på TikTok som "Molly" och hon ville skicka en skrämmande varning genom sin TikTok-kanal. Enligt vad hon berättade, när hon rotade i sin handväska, stötte hon på ett konstigt föremål med ett mynts storlek, som hon till en början inte kunde identifiera. Hon hittade föremålet efter att hon hade besökt några butiker och det tog inte så lång tid innan hon fick reda på vad det var som hon hade hittat bland sina personliga tillhörigheter.

Den lilla disketten var en Apple AirTag, det vill säga en enhet som producerats av det berömda amerikanska företaget för att man lätt ska kunna hålla reda på var man har sina personliga ägodelar. Genom att ansluta den till en smartphone eller en surfplatta skickar den sin plats och på så hjälper personer att spåra saker som de har förlorat eller som kan ha blivit stulna.

molly32320/TikTok Screenshot

Men hur hamnade en AirTag i Mollys väska? Det var det första den unga kvinnan undrade när hon hittade den, och det enda svaret hon kunde komma på var inte speciellt lugnande. Orolig över detta bestämde hon sig för att förstöra enheten, och sedan varna webbanvändare genom TikTok.

"Tjejer - sa hon - om något sådant har hänt även er, var försiktiga. Om du hittar en AirTag i din väska, gör dig av med den omedelbart". Vad var det Molly misstänkte? Enkelt och oroande på samma gång: hon tror att föremålet har gömts i hennes väska för att spåra henne, för att söka eller spontant upptäcka personlig och känslig information.

Advertisement

molly32320/TikTok Screenshot

Efter att ha sett hennes video var det många användare som uttryckte sitt stöd och tyckte att hon skulle anmäla händelsen till polisen, och insisterade på att någon kanske hade spårat henne till hennes hem. Enligt vad som framkommit skulle det inte ha varit första gången som något sådant inträffat. AirTags, tack vare sin lilla storlek, har redan varit inblandad i episoder där någon angripare försöker hitta människor. Visst är detta en oroande aspekt av nuvarande teknik, som inte ska underskattas och som man bör vara medveten om.

Vad tror du?

Advertisement