En fotograf fångar de sällsynta och förtrollande blå ögonen på medlemmar i en indonesisk stam - Curioctopus.se
x
En fotograf fångar de sällsynta och…
Två 20-åriga tvillingar betalar av sina föräldrars lån med de pengar de tjänar genom att utveckla videospel Fientlig arkitektur: 15 luriga exempel på hur städer försöker avvärja de hemlösa

En fotograf fångar de sällsynta och förtrollande blå ögonen på medlemmar i en indonesisk stam

08 Augusti 2021 • Av Titti Carlberg
2.199
Advertisement

Vi är omgivna av mångfald, vilket gör oss alla unika. Det finns djur, kulturer och människor med otrolig skönhet och - mycket ofta - får vi inte lära känna dem eftersom de tillhör en avlägsen plats. En fotograf har dock lyckats dela med sig av ett litet under: det finns en indonesisk stam, den av Buton - i sydöstra delen av regionen Sulawesi - som har ett särskilt genetiskt drag.

Vissa av de personer som tillhör denna stam har det sällsynta Waardenburgsyndromet, vilket ger ögonen en elektrisk blå färg: så ljusa och intensiva att de är förtrollande. Waardenburgsyndromet orsakas av en mutation i generna och påverkar melanocyter, vilket orsakar "abnormiteter" i pigmenteringen av ögon, hår och hud.

Det är detta syndrom som gör människorna med det mer annorlunda än de flesta indoneser som vanligtvis har mörkt hår och mörka ögon.

Advertisement

Fotografen och geologen Korchnoi Pasaribu förtrollades av dessa isblå ögon, som han ägnade de flesta av sina bilder till. Vissa medlemmar av stammen har också olikfärgade ögon: ett ljust och ett mörkt öga. Korchnoi säger att fotograferingen är en hobby och inte ett heltidsjobb: det är vad han älskar att göra.

Att lyckas med att föreviga något unikt gör honom lycklig, och Burton folket var en stor inspiration för honom.

På sin Instagram-profil delar han dessa fantastiska porträtt: genom att föreviga dessa människor hade han möjlighet att träffa dem, och han säger att de inte klagar på synproblem relaterade till syndromet. Det enda obehaget de upplever är att ögonen plötsligt börjar rinna om de utsätts för starkt ljus.

Advertisement

Några foton, men otroligt suggestiva: ögonen hos dessa människor lyckas verkligen förtrolla oss med sin uttrycksfullhet. Att lära känna ett folk, deras mångfald, deras kultur, deras särdrag, deras livsstil och deras vardag: Korchnoi, även om han inte är professionell fotograf, har lyckats - med några få foton - perfekt skildra allt detta och leverera ett starkt meddelande. Mångfald är det som gör oss vackra och unika i andras ögon, och vi ska alltid vara stolta över det.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack